Veckans hjälte är här

Men för ett komplett semistartfält krävs det ju fyra bidrag till.
Nordman låter som Nordman brukar göra och jag vet inte om det ligger i honom eller i låten  "I lågornas sken". Hur det än är med det så tappar jag oerhört snabbt intresset för detta bidrag. Håkan sjunger snabbt i refrängen förutom i wailing-partiet och det känns som att han vill hasta sig igenom den till nästa vers.

"That's where I'll go" har lite Celine Dion-stämning men inte fullt så mycket som jag trodde att den skulle ha. Det kanske kommer fram på lördag kväll när vi får höra Sibel göra den i direktsändningen. Jag tycler att låten verkar bra men att Sibel inte riktigt klarar av att lyfta den dit den hör hemma.

Fronda rappar sig tydligen igenom "Ingen mår så bra som jag", och takten ger tankar åt dansande kosack-hållet alternativt en tam fotbollssupportergrupp i refrängen.  Är nog inte så svårt att gissa sig till att denna kommer långt ner på min lista.

"Hero" grabbar omgående tag i mig, och det beror inte bara på att hon är favorittippad. Det lilla jag får höra känns direkt som det bästa i veckans startfält. Jag blir glad och pigg av den och låten känns stark. Charlotte Perrelli klarar att axla låten ypperligt. Min nummer ett än så länge!

Nu är det dags att sticka till Åhléns och konserthuset. Och kanske en affär till...

Hur svårt kan de va att skapa bra startfält?

Nu har jag hört 1/3 av varje låt och kommit fram till följande:
Niklas Strömstedts "För många ord om kärlek" är en svensk pop som mycket riktigt låter Strömstedt ända ut i fingerspetsarna. Fastnade inte för den alls första gången men redan andra gången har den växt lite. Kan bero på att den tillhör de bättre låtarna.
 
Calaisa sjunger "If I could" på ett balladcountry-sätt som känns ganska tamt, det lilla jag fick höra.

Daniel Mitsogiannis "Pame" skulle kunna passa ypperligt på ett dansgolv. Som lyssningslåt däremot tycker jag dock att den är väldigt upprepande och jag får inget grepp om låten. Hur går versen??

Linda Bengtzing sjunger övertygande i "Hur svårt kan de va". I bakgrunden hörs trummorna och utan att se henne framför mig är jag övertygad om att hon är stark och klarar av allting. Bra poplåt i Bengtzing-stil.

Så än så länge inget som benämnas som favoriter förutom Linda. men hon käns inte som ESC-material i år heller.

Spänningen stiger

Är man nattuggla så är man... Har nu surfat runt lite för att se vad som skrivs. Det jag kan konstatera är att veckans förhandtippade storfavorit är Charlotte Perrelli med sin låt "hero" som beskrivs som kvalitetsdisco åt Donna Summer-hållet. Dessutom ska hon tydligen ha laser under numret och pressen varnades för att över huvud taget titta på den. Förra veckan var det Martin I BWO som fick order om att blunda. Själv skulle jag nog inte vågat titta över huvud taget mot scenen.


Den andra som det skrivs en del om är Linda Bengtzing med sitt bidrag "Hur svårt kan det va?". Fast hälften av det handlar om fallet på scenen under repet. Dock sjöng tydligen kören vidare. Ingår det i en körs grundregel att sjunga visare oavsett vad som händer med artisten? Jag kommer att tänka på Carola som knäade på scenen under prinsessan Victorias födelsedag förra året i Borgholm. Linda beskrivs hur som helst som en stjärna på scenen, men det är ingen nyhet.

Fronda hade jag på känn skulle ha hiphoplåt och sådana faller mig sällan i smaken. Den ska dessutom innehålla trumpet och dragspel??? Måste bara lyssan på den senare idag. Om Perrelli är veckan favorit verkar Nordman vara årets hetaste bidrag då de har eld och bomber på scenen som känns rätt så bra. 2006 var det Poodles för försökte bränna upp oss på parketten, då hade jag nämligen bra parkettplats under fredagens genrep.. Kollade på
Daniels nummer är tydligen lillebror till "Cara Mia", hur låter en lillebror?

Strömstedts låt får jag ingen riktig inblick i mer än att den låter Strömstedt och har handklapp mitt i. Calaisa beskrivs som stämsångscountry, men country kan ju vara bra. Med rätt artister och katchig låt.

För tillfället har jag glömt vilken tid alla bidrag spelas upp idag så det blir första uppgiften innan läggdags.

Lite avis på att de fick bullar i karlskorna! Sådana jag bara fick nosa efter i Linköping. Lika avis kommer jag bli nästa vecka då de får är där får chansen att åka hundpann, se rymdstationen och ishotellet. Men det blir som sagt nästa vecka först.


Spekulationer i andra hand

Ska man tro på det som skrivs, utan att ha hört låtarna, så verkar misstankarna om Charlottes låt vara åt rätt håll - det vill säga att den verkligen är stark och bra. Däremot hade jag inte förväntat mig att Sibel skulle komma på tal över en Celine Dion-inspirerad låt. Celine tillhör en av de utlänska favoritartisterna. Läge att förbereda sig på rysningar? Jag vet inte ens hur väl Sibel sjunger.

Sedan ser det ut som att jag kan komma att gilla Linda Bengtzings bidrag som ska låta ungefär som hennes tidigare. De har jag tyckt om förut, även om man skulle kunna önska lite överraskningar av henne i år. Pame kanske också kan vara något eftersom den berskrivs som en "upptempo-pop-disco med grekiska influenser". Låter spännande!


Fronda och Nordman verkar inte vara något i min smak den här veckan. Nordman är för övrigt ingen artist som under årets 10-11 andra månader står högt upp på min lista. Från Gävle, javisst, men man kan ju inte tycka om allt lokalt...

Två dagar kvar tills jag får lyssna på 1/3 av varje bidrag, men imorgon blir det en tripp till Stockholm över dagen. På arbetsintervju.


Christer kirrade skivor

Igår kväll fick vi besök på Cityradion under jukeboxen. Christer Carlsson från bandet Sooner or later hjälpte till med att välja låtar och hade kvinnliga artister som tema. Var väldigt intressant att se vad han har för musiksmak och det visade sig vara ganska lika. Dock inte så mycket schlagermusik igår även om de dyker upp lite då och då.

Ikväll är det uppspelning i Karlskrona av de åtta sista bidragen i Melodifestivalen. Det är inte bara jag som tycker att låttiteln "Hero" skriker stark låt så det blir att föröska hänga med på distans och se vad det är för typ av låtar med denna vecka. Just nu är det lugnt men imorgon finns viss risk för att resnerven börjar kännas av - då menar jag avsaknaden av att ta väskorna och åka neråt landet.

Snart tre timmar kvar, så fram tills dess ska några mail skrivas och skickas iväg.

Grattis Carola!

Idag, den 26 februari, firar Carola 25 år som artist!
Hon har haft fantastiska 25 år och jag hoppas att det blir
minst 25 lika fantastiska år till!
Jag önskar henne en magisk dag och kväll nere i Malmö
och väntar med spänning på vad framtiden har att ge henne.
Och oss som följer hennes karriär.
Stort lycka till uppe i Kiruna sedan!

image58
Copyright har Carola Musikproduktion AB/Universal, och jag tackar för lånet av bilden.

Lånade nötter

Jag hade tänkt skriva lite tidigare, men ibland händer det oväntade saker. Frånsett att jag var ner på stan idag ett ärende och glömde att köpa hem mer mat till mössen på hemvägen så har det varit ganska lugnt. Ovanligt lugnt, för de tre senaste måndagarna har varit fyllda av måsten, packning inläsning på artister och mycket annat.

Något som man kan läsa in sig på, det är noterna till melodifestivalfinalbidragen 2005 och 2007. På hemväg från stan åkte jag nämligen förbi konserthuset och lånade de, så någon dag framöver ska låtarna testas på blockfköjt. "Du och jag mot världen", "Att älska dig", "Alcastar" och "Alla flickor" ser ganska lätta ut. Svårigheterna ligger i när nötterna hamnar så högt upp på linjerna att de hamnar i kategorin "noter-jag-har-svårt-att-minnas-fingersättning-på". Tilläggas kan att inlärningen skedde hemma av eget intresse. Inte i någon musikskola. Därför är jag väldigt nöjd ändå.

Lev(a) livet

Den turen som infunnit sig på tåget från Göteborg, att få dela tågvagn med några av artisterna, uteblev idag. Men för den skull var det inte mindre roligt. Bredvid mig satt nämligen ett gäng tjejer i olika åldrar som hade varit på Melodifestivalen. De kallar sig för "Bollnäs Schlagerbönor" och har varit med i media några gånger. De bjöd på en del skratt. Värst var det när en av de försökte gömma sig för konduktören sedan hon frågat redan innan vi rullat in i Norrköping vilket spår tåget stannar på i Gävle. Det där med att kvickt smita iväg fungerade inte så bra och dörrarna förblev stängda. Hon var på väg att ge upp när dörrarna gled upp. Vid det laget skrattade jag så jag grät eftersom allting utspelats framför mina ögon och kamraterna hade hejdlöst roligt. Det är kul när folk bjuder på sig själva.

Trevliga tjejer var det, och skulle ni se ett glatt gäng med schlager-rosa färger på sig och/eller en massa glitter i Globen så kanske det är Bollnäs schlagerbönor. Tyckte det lät som att de skulle dit också nämligen. Annars lär de med stor sannolikhet komma till någon stad 2009.



Ingen artiststrejk här inte...

Givetvis minglade vi runt bland artisterna i det trånga utrymmet och förutom att jag pratade med bland annat en av Caracolas låtskrivare igen kom en av Patrik Isakssons killar fram och frågade om jag gillar deras artist (hoppsan...här var det rakt på) samt presenterade Johan, tror jag det var.


Melodifestivalklubben fortsatte att testa kändisarna på schlagerquiz och de som testades den här gången var Pling, Lars-Åke Willhelmson och Henrik Wikström. Riktigt kul att se hur bra koll de har.


Frida sjöng "Dunka mig" för en intresserad skara och det var det andra liveframträdandet vi hörde under kvällen. Även Caracola bjöd på lite musik.

Jag satt ner vid ett bord en stund också och fick efter pausen se att det hade skapats ett mänskligt tåg på dansgolvet. När det upplöstes blev det istället en mindre ringdans. Det var många som höll igång på golvet i stort sett ända tills musiken tystnade tidigt på morgonen.


Nu blir det tyvärr inget mer live förrän under finalveckan, och då lär det inte bli sämre! Kommer bli konstigt att se de två kommande hemma framför TV:n.


Det är lördag, vi ska parta

Har nu checkat ut efter i alla fall några timmars sömn och inväntar tåget hem. Under tiden har jag hittat ett eluttag på Centralsttaionen här i Linköping. Jippi!

Det blev en lång natt för festen varade ända till 04.00 innan musiken stängdes av.

Jag kom dit ganska snabbt och när de övriga kom (vi som hållit ihop fårnm och till) tog vi för oss av maten. Den var verkligen jättegod! Det var kycklingspätt, lammkött, skinka med fyllning (inrullad) och lite till. Det enda vi tyckte var negativt var att efterrätterna var i så små portioner så när en serveringskille kom för att avlasta vårat bord stod det nio dessertglas åt oss fem runt bordet.


Musiken på efterfesten var helt klart den bästa hittills. Här var det nämligen mycket festivallåtar som kördes, såväl svenska som utländska. När "Alla gamla x" hördes så gick vi igång med allsång på och bredvid dansgolvet, och det var fler som gjorde det.


Har någon sett Cloetta centers tak?

Det lyfte nämligen och flög sin kos redan i inledningen av kvällens direktsändning. Faktum var att folk stod upp redan under BWO som ju var först ut med "Lay your love on me". Och det slutade inte där. Det var sånt drag och publiken stod upp lite då och då att det var svårt att kunna se på reaktionerna vilka låtar som borde gå vidare. Jag och en kompis tyckte att det lät lite mer under Patrik Isaksson än BWO, ändå slutade Patrik och hans band bara på en femte plats medan BWO, som man hade kunnat ana redan i torsdags, gick till final. Mycket beroende på sin storhet tror jag, men givetvis också på låten.

Under Fridas låt ställde sig parkettpubliken upp redan då de äntrade scenen så någon dans när de gick ut på catwalken som det heter, och bad oss stå upp var inte att tänka på.

Alla artister fick i alla fall mer eller mindre sin beskärda del av applåder. Nu kom BWO till final som jag hade tippat, men Patrik Isaksson kom bara femma. Efter presskonferensen pratade jag med Zweigbergk som höll med om att hans låt "Under mitt tunna skinn" var värd mer än de faktiskt fick.

Andra som gick till final var Frida som var så rörd att hon grät under presskonferensen. Hon var tvungen att smälta detta innan hon ens kunde tänka på Globen. Caracola får möta Ola i andra chansen vilket de ser fram emot. De har aldrig varit i Kiruna förut och hoppas få se ishotellet. Thérèse i sin tur får möta Suzzie Tappers underbara ballad. Kommer bli ett spännande möte där.

Ainbusk kom sexa, Mickey Huskic sjua och Eskobar åtta. Så min tippning får väl sägas var godkänd i alla fall då jag lyckades pricka in de fem som gick vidare till andra omgången och bytte plats på Mickey samt Eskobar där i botten.

Nu ska det bli fest så ni får hålla er till tåls med att få veta hur den var, för nu ska jag smita till festhotellet.

image54  


Huskic-möte i huset

Några timmars sittande här i pressrummet gav lust att sträcka lite på benen. Med biljett till kvällens genrep fick jag tillåtelse att gå ner i arenan och besökte vår klubbdesk som står i foajén. Det första jag ser är att två av våra medlemmar står på SR:s scen och intervjuas om Melodifestivalen. Givetvis ligger kameran kvar uppe i pressrummet så mobiltelefonen fick agera kamera för stunden. Som om inte det vore nog så står Mickey Huskic bredvid ocj väntar på att få stiga upp till deras programledare. När våra blickar möttes så hejade han direkt. Nu kanske mediabadgen skrek ut att vi har träffats under veckans gång, eller så minns han ändå. Ska snart smita ner igen, det börjar bli tid för insläpp.


Löf nallar blad

För ett tag sedan så fick vi beök här uppe i pressrummet av Tessan Löf. Hon pratade med Edward af Sillén och någon kille till, sedan fick hon med sig en tidning härifrån som hon tydligen var intresserad av att läsa. SKulle ta med sig den och lägga sig i logen ett tag sa hon.

En stund senare frågade en tjej mig var Aftonbladets schlagerbilaga tagit vägen och jag sa att någon tjej hade varit här på besök och fått med sig en tidning. När Edward kom tillbaka från sin middagspaus eller liknande blev han tillfrågad om bilagan och berättade att Therese hade varit här och tagit den med sig. Då ringer Helena Brodén upp henne och frågar om hon ligger på en tidning som tillhör oss. Så snart lär vi få celebert besök här inne igen.
Katten på råttan och råttan på repet...

Svårtippat till max

Kvällens startfält känns rätt jämnstarkt. Det som skiljer är genrerna. Misstänker att jag kommer få äta upp detta senare men det känns som att resultatet kan komma att se ut så här:

1. BWO (De är stora och även om låten känns lugn för att vara "tuffa" BWO så har de många yngre fans som satt och skrek i arenan, och det lär finnas änu fler framför TV-apparaterna med en telefon i högsta hugg)
2. Patrik & Bandet (Svårt att veta om de verkligen tar sig till finalen. Caracola eller Frida kan lika gärna sno platsen från de, men jag tror ändå att deras lite rockiga låt kommer att ge de en plats till Globen. Dessutom är Patrik folkkär.)
3. Caracola (En glad, trallvänlig, smittsam och färgsprakande sak som nog kommer att gå få förbi. Frågan är hur mycket röster det genererar.)
4. Frida Feat. Headline (Frida har även hon en glad låt med regnbågens alla färger i stort sett. Tror dock inte i längden att hennes låt lyckas ta sig till Globen ändå. I valet och kvalet mellan henne och Caracola så har nog Caracola en starkare låt.) 
5. Thérèse (En läcker popoperalåt som jag funderade på att lägga på en andra chansen-plats och förpassa Frida hit. Även om hennes koreografi är kvällens i särklass snyggaste så är jag ändå inte säker på den tar Fridas skånska lättsmälta låt som nog har en bredare publik.) 
6. Ainbusk (Fin upptempoballad visserligen men i detta startfält är deras scenframträdande en av de få som inte sticker ut på ett särskilt sätt.)
7. Eskobar (Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Versen är gräslig och refrängen bra. Ändra versen och låten skulle nog kunna vara mycket bättre.)
8. Mickey (Hans låt är vacker men språket gör att ganska få här i landet egentligen förstår vad han sjunger. Kolla på Nicole förra veckan.. Jag tror att Mickey kommer gå samma öde till mötes. Möjligtvis att han kommer ett steg högre upp.)

Nu luktar det nygräddade bullar här så man blir inte klok! Vi har artisternas område granne med pressrummet och när jag stack ut nosen genom ingången till arenan blev lukten bara starkare. Har stor lust att smita in backstage för att se om det verkligen är därifrån det kommer. Snälla, kom hit med en eller två till mig också!

Så ska det se ut (och låta)

På dagens genrep gjorde Britta precis som hon sagt igår - skickade stativet i golvet. Det gör sig alldeles utmärkt eftersom Patriks låt är snabb och lite rockig, så när hon rockar loss också blir det ännu snyggare och ger låten en extra kick.

Publiken var väldigt med idag och skapade en stämning i klass med direktsändningarna. I stort sett hela arenan klappade igång genrepet. Vi slapp Nour för stunden men studiotjejen Pernilla fick vikariera i Nours hörna för att ändå få med hela programmet. Ni kommer få se Sarah Dawn Finer starta kvällen genom att välkomna till den tredje semifinalen och berätta hur man röstar. Fick tyvärr ingen bild på pyrot eftersom det hade tagit ledigt och återkommer ikväll. SVT har väl inte råd att elda upp X antal tusen cirka 5 gånger/bidrag och ställe...

En väldigt snygg sak som de gjort under Mickey bidrag är att hans huvud är inklippt bredvid kören. Men vi förstår fortfarande inte ett ord av vad han sjunger förutom att låten handlar om svek. Bard fick sig en känga också av Morgan som tyckte att han såg ut som en från medeltiden eller en gammal handmikrofon.

Nu fick vi även höra låten som Björn Gustavsson ska sjunga ikväll, och det låter uruselt, mycket beroende på att texten kunde varit skriven av en 8-åring. När han får sällskap av en gitarrist blir det aningen bättre och framför allt en bättre text. Inte heller idag fick några av de välkända artisterna sjunga om. Mickey fick nog gå vidare bara för att få ett övningstillfälle till. Som avslutning fick publiken njuta av Caracolas trallvänliga och smittsamma låt, och de är i alla fall säkra på scenen.


Zweigbergk inledde omröstningen med att tala om:

- Det är ändå ingen annan som tittar nu så det är bara ni som bryr er.

Verkligen skön kille!


Radio-aktiv TV inatt

Inatt fick TV:n bli mitt nattliga sällskap och John Blund. De dagar det hänt extra mycket kul kan det vara lätt att tänka på allt som hänt och då fungerar det ypperligt med att sätta på musik på låg volym för att kunna koppla bort allt. Efter lite logiskt tänkande och tekniska färdigheter med en fjärrkontroll lyckades jag få igång radion. Radion behöver inte ha TV-skärmen på som lyser upp halva rummet. Vilken kanal det blev vet jag inte men Rednex var först ut med sin countryinspirerade låt från Melodifestivalen 2006.

Nu har jag varit vaken några timmar och hunnit äta frukost. Kvar är att se till att allt som ska med till arenan är klart och göra mig själv redo. Samma visa varje vecka, men det blir ändå aldrig tråkigt. Idag ska förmiddagens genrep åtnjutas live inne i arenan, liksom kvällens show. Vi får hålla tummarna för att rätt låtar går vidare ikväll.


Konsten att smörja

Jodå, det blev artisthotellet och baren där efter att vi blev utskickade från pressrummet. Vi var fyra-fem personer som satt vid ett bord och skrev på datorerna, tog kort samt umgicks. Det var en del artister och skivbolagsfolk där men många hade kanske redan gått upp på rummen. En kille från en av de stora kvällstidningarna befann sig inte där just då så han blev uppringd med frågan var han var. Då satt han i ett konferensrum typ och jobbbade. Dock skedde detta lite senare när han anslöt sig:

image53

 Tobbe vars fingrar jobbar flitigt större delen av dygnet blev masserad av Andreas, en medlem i Melodifestivalklubben. Andreas gav tydligen bra massage för han fick gott betyg av sin "deg".

Vid 00.50 ungefär lämnade vi hotellet. Medan de andra gick till Harrys styrde jag stegen mot Vandrarhemmet. Nu säger jag Godnatt.


I backspegeln: Genrep

Linköpingspubliken under det första publika genrepet var betydligt mer vakna och bättre än båda genrepspubliker i Västerås. Det var verkligen drag inne i arenan. Mest respons i form av applåder, jubel, en och annan busvissling samt viftande ljusstavar fick de kända namnen. Såväl BWO:s som Huskic och Caracolas pyroteknik gav förstås en del gensvar, men det var BWO och Caracola som ändå gick bäst hem av de tre. För Mickey var intresset annars ganska svalt. Ainbusk verkade inte riktigt vara i form men Patrik fick rätt omgående stort gensvar av taktfast handklapp när de började.
 
Nour var väl inte helt lysande där hon stod och snackade med artisterna. Jag fattade inte det hon yrade med Ainbusk om och med Eskobar blev det platt fall. Eskobar själva såg lite ut som frågetecken de också när Nour överlät till de att "säga något själva". Okeeeej...?

Berghagen kom också tillbaka, det vill säga efter att Morgan hittat till Luuks dator och satt och läste hans mail. Berghagen vill tydligen fortfarande ha revansch, vilket inte fungerar så bra än. Men bli inte förvånade om Berghagen dyker upp i någon stad och gör sin låt som ett extranummer, det känns som att det är dithän det lutar i alla fall.

Björn tycker jag inte heller var så bra idag men den biten som faktiskt var riktigt rolig, den kommer inte ni få se i TV-rutan sen. Björn kommer att sjunga en kärlekssång men får inte det än så istället drog han ståupp-skämt om LInköping och dess dialekt. Superkul!

De som gick vidare idag var Ainbusk och Frida Feat. Headline, men så kommer det definitivt inte se ut på lördag kväll.


Stressigt

Om två minuter bli vi utkastade härifrån så jag ska försöka komponera ihop lite skvaller och annat trevligt från kvällens publika genrep lite senare. När vet jag inte men det beror på om vi går ut något och i så fall vart. Har hört att det finns planer på att eventuellt besöka ett hotell, men om inte det sker så kommer min rapport lite tidigare.

Ni får helt enkelt hålla ut till att få veta mina synpunkter. ;)
Nu ska jag logga ut.


Lycklig, lycklig, lycklig

Jag har just varit med om min bästa presskonferens under denna turné! Inte nog med att jag till min förvåning lyckades vara en av de första in i green room - mitt "offer" för kvällen satt och rullade tummarna och visslade. Okej, det var kanske inte riktigt så Patrik gjorde men han satt i alla fall i godan ro och inväntade frågestormen. Slank snabbt dit och fick ett väldig varmt mottagande av såväl Patrik själv som hans lilla trevliga köris. Fast kollar man på bilden jag tog på de två tillsammans tidigare så är han typ ett huvud kortare än henne så jag kanske borde skriva tvärtom?

Efter Patrik letade jag rätt på Ainbusk och pratade med två av de för att sedan dyka under alla femtioelva kameror som fotade BWO - för att kunna prata med deras presskontakt och tigga till mig en ny jingel. Hon lovade mig en imorgon. Du är verkligen toppen, Petra!!!!

Såg sedan att Thérèse inte hade något att göra och passade på att smita dit för att prata scenframträdande och kläder och nerver - nerver som lär hjälpa henne att ge bättre imorgon när det verkligen gäller. Till sist smet jag fram till Ainbusk igen för att få min utlovade radiojingel och krama om Josefin. Därefter var det dags att gå gatlopp upp till pressrummet igen för att maila iväg dessa saker till oss. Det händer otroligt mycket under dessa dagar, och jag trivs som fisken i vattnet!


25 minuter...

Snart dags att springa ner till arenan men först ska jag äta upp bananen och ta något att dricka. Sen bär det iväg ner till foajén och själva salen. Det var rena snitslade mediabanan från pressrummet till scenen tidigare, men nu är den borta och det känns av någon anledning inte lika långt. Kanske jag har vant mig vid avståndet. Eller så skapar det större utrymmet en känsla av kortare bit. Däremot har "motorvägen" ersatts av vandrande besökare som man får sick-sacka emellan.

Nu ska vi se hur det går ikväll och om det händer några missöden, som Sanna fick förra veckan. Bara att se BWO:s pyro fullskaligt är mycket spännande.

På återseende senare ikväll.

Kan du ta det i slow-motion tack?

Ainbusk har långa klänningar och har inte heller ändrat på något. Deras låt är fin men frågan är hur långt den räcker. Det såg ganska bra ut i alla fall.


Några jag inte tycker verkar bra är Eskobar. Refrängen är bra och det är läckert med bildskärmarna i bakgrunden då, men versen känns som att de hastar sig igenom med för många ord. Nej, ingen bra låt alls som den är nu. Killarna har dessutom vita byxor och blå skorta smat svart väst. Ledsångaren har, hör och häpna, en svart kavaj. Detta bidrag känns inte som en topp-5 och i mina öron det sämsta här i Linköping.


Två bidrag med fart

Till min glädje så har Patrik inslag av rött i sin kavaj, vilket matchar hans mikrofonsladd. De såg lika taggade ut som igår, och kanske lite till. Koreografin är i stort sett densamma. Patrik börjar bak på scenen och går sen fram. Kvar är också Patriks kantbesök och stativkastningen, men jag blev förvånad när det stod kvar upprätt andra genomgången. Dock var ordningen återställd till bandningen. Att de är samspelta syns i att Patrik är själva artisten men att han tar mycket hjälp av de övriga i bandet.  


Dagens färgklick Caracola, som inte har ett uns svart på sig, är verkligen rörliga på scenen. Deras nummer är energiskt och man blir bara glad av det. De turas om att gå runt varandra för att sen ställa sig på rad och vifta med armarna. Str chans att publiken kommer gå igång på det och hänga på. En av genomgångarna blev det lite tekniskt strul med med ljuset men det ska förhoppnigsvis fungera ikväll och imorgon.

image52


För blåsigt för klänningen?

Frida har inte heller några större förändringar, bara lite småjusteringar. Innan repetitionen började poserade hon för mig ute på scentungan och visade efter mitt önskemål skon. På den står det nämligen "MUSIC". Den är faktiskt härlig och jag som inte brukar gilla hiphop-hållet eller "Dunka mig" har inget alls emot den. Skånska inslaget gör den charmigare. Frida hade tydigen lite svårt att höra kören men jag såg åtminstone inget synligt problem i samband med det.


Nu när vi fick se Thérèse med de rätta kläderna och allting så kan bara konstateras att det är ursnyggt! Flaggorna och den långa silvriga klänningen matchar varandra. Dock visade sig slitsen på kjolen vara liiite för lång, vilket syntes väldigt bra när de två stora fläktarna sattes igång. Kanske läge att fixa till det så att hon slipper visa allting i direktsändning sedan. Det verkar Thérèse själv vilja som kommenterade det mellan två genomgångar.

image51


Dagens repetitioner

Just nu håller Eskobar på som sist ut på dagens klädrep.

Först ut var BWO med deras låt som känns tam för att vara deras låt. De brukar ofta ha mer drag i sina låtar. Marina ligger i sin divan och ser snygg ut. Kören har svarta trikåer och tjejernas små ballettkjolar påminner mig om de där palmtaket som man kan se som parasoll över caféborden på hotellen nere i söder. Alexander har en silvrig ärm och Bard ser ut som en präst från förr. De har inte ändrat något i sin koreografi och kören börjar med att stå med ryggen mot publiken när Martin åker upp i hissen. Sedan vänder de sig om och visar sin finare sida.


Mickey Huskic var faktiskt mindre stel idag och rörde mer på höfterna samt använde armarna mera. Kanske han lyssnade och tog till sig av det under presskonferensen igår. Hans kör sitter/står på sidan om och cellisten Annie spelar så vackert i sin röda klänning. Idag fick vi även se pyrot och det var väldigt läckert med fyrvekerierna som bland annat gick i bågar. I tonartshöjningen kastar Mickey undan mikrofonstativet. Låten är ju stark och bra men jag tror fortfarande att den faller på språket.

image50


Mycket mingel under kommunfest

Festen igår kväll var verkligen helt underbar! Fanns inte långa stunder man var ensam och så blev det en hel del snack med diverse artister och låtskrivare och skivbolagsfolk, för att inte tala om kompisarna förstås.

Till att börja med efter att vi stått i foajén och fotat anländande artisterna så gick vi in för att ta del av buffén som jag tyycker var den sämsta hittills i år. Dock fanns det godisskålar som våra händer dök ner i ganska ofta efter att maten var uppäten. Medan jag åt kom dock en av Caracolas låtskrivare fram till mig och pratade. Bland annat gav han ett löfte som vi inte ska gå in på här vad han sa, men det innehöll ballonger, dans och Belgrad.

Jag pratade även en längre stund med Patrik Isaksson och hann med att prata såväl schack som gamla och kommande turnéer, minnen samt skåla två gånger.

Frida hade fått en plötslig lust att flyga och kunde en bit in på festen hittas sittande vid spakarna till en flygsimulator. Hon klarade inte landninfen utan kraschade, vilket de flesta som provade verkade göra. Sprang även på en ledig Camilla från Warner, men vid det laget hade de flesta artister redan gått. Innan även vi lämnade närmare 23.30 han vi med att testa en av flyginstruktörerna/piloterna på ett Melodifestivalquiz.

Evan träffade vi också på. Testade även honom på ett quiz och han gick verkligen in för det.

Vi fortsatte sen festen på Harrys med att se Face-84 sjunga live innan jag gick hem närmare 01.

image40

Så var det två bidrag kvar...

Gick ner och lyssnade lite på de två sista bidragen för att över huvud taget få höra de. Vi har nämligen inte ljud här uppe i pressrummet än.

Ainbusk har en upptempoballad med "Jag saknar dig ibland" där tjejerna först står på varsina håll på scenen för att sen mötas på mitten av scenen. Det vill säga de tre som inte sitter vid pianot. Den kräver någon omlyssning för att kunna fastna. Dock avslutas låten med en sänkning vilket kan vara fint i vissa låtar men kanske inte så passande i denna.

Eskobar sjunger "Hallelujah new world" med inlevelse och åt det rockiga hållet. Jag tycker att den känns lite tjatig men ska lyssna in mig mer på den imorgon.

Jag ska avsluta detta inlägg med att berätta lite av det Frida sa om Melodifestivalen. Hon har nämligen nämnt i en chat på lunarstorm att hon tycker att melodifestivalen behövs, inte minst för låtskrivarna. Jag bad henne förklara det lite mer utförligt och det hon menar är att melodifestivalen ger andra, nya låtskrivare chansen att komma fram och uppmärksammas. Hon tog upp Marie Lindberg som ett exempel.

De andra artisterna jag pratade med var BWO och Mickey Huskic. Tänkte ta Patrik men han skulle iväg och soundchecka så jag jagar honom imorgon istället. Nu däremot blir det et dyk ner i resväskan för att jaga kläder och hårborste. Det väntas nämligen kommunfest ikväll,så bilder från repen kommer senare.

image41


Trumhinnorna sprack på soundcheck

När Caracola hade en kort soundcheck innan de klev ut på scenen för sin första repetition av "Smiling in love" på denna så gick en av tjejerna upp så högt och starkt att det skar sig. När jag påpekade det för min Melodifestivalklubbvän bredvid så sa han:
- Jag hör inte vad du säger för mina trumhinnor är spräckta.

Dock slapp vi något dyligt senare. Deras låt vill jag varna för - på ett positivt sätt. Precis i början kanske inte låten är så bra men när refrängen kommer så höjs låten omedelbart till oväntade höjder och den smittar. Den är en superfarlig kandidat till Globen skulle jag gissa för vi satt glatt och nynnade med i refrängen redan innan ens hört hela låten! Så lätt sätter den sig.

Caracola har en snygg koreografi och går runt varandra, viftar med händerna och vickar höfter. I slutet ställer sig två av de vid stativet under några sekunder innan de åter använder till den tredje gruppmedlemmen vid mitten av scenen. Dessutom är de en färgklick med sina korta klänningar som går i gult, orange och grönt. Sååååå skönt att få se färgglada bidrag också.

image42

Patriks nya stil

Patrik Isaksson har som enda artist hittills en sladdmikrofon. "Under mitt tunna skinn" ger måhända associationer till en lugn låt men faktum är att det är en snabb poplåt vars refräng är lätt att fastna för. Patrik backas upp av Johan Röhr på piano, en trummis, två gitarrister och Britta Bergström på kör och tamburin. Den där tamburinen får inte hänga med låten ut för plötsligt kastar hon iväg den och grabbar tag i mikrofontativet som en stund senare knuffas omkull. Därefter ansluter hon sig till Patrik och de två gitarrister som står strax bakom honom. I mitt tycke betydligt bättre bidrag nu jämfört med det från 2006. Särskilt som han då stod i stort sätt rakt upp och ner och sjöng. Här utstrålar han liv och glädje. Det är Alcazars Tess Merkel för övrigt som ligger bakom årets koreografi.

På såväl väggen bakom som på golvet syns schackrutor. Någon som vet hur bra han är på schack? Eftersom han verkar gilla det och hade sådant golv även på turnén i höstas. 

image43


Stormigt

Thérèse Andersson sjunger "When you need me" så att det stormar på scenen. Hon börjar på den lite högre delen av scenen och omringas av kolsyrerök. Versen är åt det popiga hållet. När sedan refrängen kommer övergår hon till att sjunga opera. Hon förflyttar sig också till mitten av scenen där ett podium är uppbyggt och har 5 stycken ljusgrå flaggor fastsatta vid sig som ges liv av två stora fläktar. Bakom alltihopa kan man se blixtar. Lite känsla av kapsejsning av ett skepp. Jag har inte sett det än i TV-rutan men kan tänka att alltihop illsammans blir väldigt effektfullt.

image45


Dansant

Frida feat. Headlines "Upp o hoppa" tillhör en av de låtar i veckans startfält som är lät att hänga med i. Den kan väl kanske kallas för pop-rap på skånska. Frida, Headline och de andra är ganska rörliga på scenen och till sista refrängen sticker Frida ut på scentungan följd av de andra. En bra låt...

image46


Pyrot som gick upp i rök!

Mickey Huskic gör en finstämd "Izdajice" på bosniska och har tagit med sig Miss Sweden, Annie Oliv, på Cello. Mickey börjar ståendes vid mikrofonstativet för att sedan ta bort mikrofonen och går en meter bort från det för att sedan återgå till det. Slutligen ger han det en knuff så att det går i golvet (Kollat in Rongedal föra veckan månne?)

Mickey känns väldigt stel genom hela låten och jag tror inte att han kommer ta hem det. Min teori är, förutom hans oerhörda stelhet, att det skriker Balkan-Eurovision vilket gör att folket hellre väljer ett annat bidrag att rösta på.

Henke utlovade ett pyro innan hans sista genomgång också, men vart tog det vägen? Han kommer ha en vit skjorta och en svart jacka utanpå. Troligtvis har han byxor också...

Annie kommer ha en röd lång klänning.

image47


BWO siktar högt

Så har denna dags repetitioner börjat. Vi har kommit två bidrag in på startfältet och först ut var BWO med "Lay your love on me". De började i "vardagsrummet" till höger på scenen. Martin agerar ledsångare och är den som rör sig över hela scenen i stort sett medan Bard står och spelar laptop. Ni kommr även få åtnjuta lite robotdans av kören.


BWO har en hiss som Martin, efter att ha sprungit över bron till den högre delen av scenen och tillbaka, hoppar in i mot slutet för att åka upp i den. Som enda säkerhet har han en ögla runt handleden som han även håller i sig i. När hissen sänks ner igen springer han tillbaka till den del av scenen där de började själva bidraget.


Det är första gången jag hör deras låt och tycker att den är okej, men inte mer. Den växte visserligen lite under sista genomgången men det finns låtar som är bättre. Apropa sista gången... Det kommer blii pyro med utgångspunkt från hissen men dessa saker sa för dagen "poff, poff, poff" varpå henrik efteråt berättade att de får kolla på det eftersom det var väldigt fånigt pyro.


Kläderna blev jag inte helt klok på. Det var en silverjacka och något svart som liknar en tyllkjol eller dyligt. Ska bli väldigt spännande att se imorgon hur de ser ut. Bards utstyrsel fick vi över huvud taget inte se idag.

image49


Det var som katten

Tog en tupplur på tåget och i närheten av Norrköping skymtas plötsligt en svart, udda gestalt i ett fönster. Det kan väl inte vara...? Jodå, det stämde faktiskt. Den som satt där ovanpå ryggstödet var en svart katt. Från halsbandet där nånstans under den röda snusnäsduken hängde det ner ett rött koppel, och på sätena låg kattens matte under en filt och sov. Hur söt katt som helst! vanligtvis brukar de sitta i en transportbur på tåget, och definitivt inte dyka upp ur tomma intet. En av grabbarna vid andra sidan gången som också sovit frågade förvånat sin kamrat:
- Var kom den ifrån??

Matte hade varit där hela tiden sedan vi gick på i Stockholm men inte hade vi sett skymten av någon katt då.

image39

Ska nu fortsätta installera mig på rummet, återkommer när jag anlänt till arenan, som jag för övrigt varit i två gånger hittills. Båda gångerna tillsammans med en kompis på julkonserter.

Snart...

10 minuter kvar innan det är dags att ta bussen till rådhuset och bege mig till Centralen. Allt är packat och laddat, middagen är uppäten för några timmar sen, alla möss fått lite kvalitetstid med matte och Ricky har ofrivilligt fått sig ett litet äventyr bland allt damm på golvet bakom ett rullbord. Tror det är läge att flytta undan det och dammsuga där bakom på söndag. *ehum*

Några intervjufrågor är ihopknåpade också så då var det bara att ta det lugnt då och varva ner... Just ja! Måste fylla på matskålarna. Lika bra att logga ut här och gå och fixa det på en gång. Imorgon blir det fler nya, roliga inlägg under dagen. Glutta hit igen då för att se vilket äventyr denna vecka har att bjuda!

Artiststatistik i Linköping

Fråga: Hur många T är det i rubriken? ;)

Här utanför fönstret skiner solen underbart och Gavlegårdarna har redan sopat upp gruset. Ger mig sjutton på att jag skulle kunna ta inlines ner på stan, men cykeln får gälla ett tag till. Något som blir lättare med allt grus borta, det är att dra resväskan till bussen och tåget senare ikväll. Och sen.. Hallå Linköping!

Har räknat lite på veckans startfält och det är det största hittills.. uträknat på de 8 bilderna på SVT så blir det sammanlgat 23 personer. Jisses! 23 personer delat på åtta bidrag ger alltså i medeltal nästan tre personer/bidrag. Endast två är solo och Frida har tagit med sig Headline. Resten av bidragen är det alltså tre eller fler på. Jämför det med nästa vecka då soloartisterna är i överväldigande majoritet.

Nu är det dags att packa det sista och njuta av schlagermusiken som är på just nu.


Födelsedag

Måste lägga in en bild på lilla Angela när hon fick en extra nöt på sin 1-årsdag. Tvillingbrodern Nino bor i Stockholm sedan 10 månader så han får sin present av nya matte istället.

image38

Båda är döpta efter den tyska schlagerartisten Nino de Angelo som sjöng "Flieger" för Västtyskland i Eurovision Song Contest 1989 och hamnade på en 14:e plats. Angelas blev dock något försvenskat och många kan nog gissa sig till hur.

För min del började dagen med att jag missade tvättiden imorse, men bokade om till imorgon istället. ikväll blir det några timmars jobb på Cityradion så nu ska jag titta in i frysen för att se efter vilken mat som vill bli uppäten den här gången.


Vart tar allt papper vägen?

Måndag igen. Det blev en välförtjänt sovmorgon, ända in mot lunchtid. En frukost senare påbörjades veckans jobb med att bland annat försöka skriva ut handboken och läsa på lite om kommande artister. Det förstnämnda visade sig inte vara så lätt eftersom skrivaren i slutet talade om för mig att den vägrar skriva ut mer. Det blev pappersjakt efter fler ark till en hungrig skrivare, men nu har jag åtminstone ett läsligt schema utanför datorn. Skulle dessutom behöva papper till information om artisterna - som fusklapp de gånger datorns batteri behagar nå en kritisk nivå och säger godnatt mitt under repetitionerna. 

Vid hemkomsten igår hälsade jag på alla små taggiga fyrbenta möss. Zander mötte mig med en blöt, halvt uppäten Kitbits och en blick som tiggde om mattesällskap. Kanske det är dags att köpa nytt godis till de små godismonstren och framför allt morgondagens födelsedagsbarn.


SJ, SJ...

Varför är det så ofta förseningar nu för tiden? De skötte sig bättre på den punkten förut. Nåja, snart är jag hemma och kan hälsa på alla mössen. Och få något att äta. Räknade ner minuterna vi fick vänta på tåget
genom att räkna antal Melodifestivallåtar som hunnit köras, alltså tre minuter ger en låt. Och på 15 min hann det bli fem låtar. Är man Melodifestivalälskare så är man.

Men att smälta gårdagens resiultat är nog lika lätt som när Lordi vann Eurovision 2006. Det vill säga aldrig. Jag anser fortfarande att Johnson & Häggkvist var givna finalister så hon kanske borde ha väntat en tre år till ändå för att inte delta så nära inpå 2006 års "Evighet".


Livat i hotellet

Det blev en lååång efterfest. Till att börja med letade jag Carola för att krama om henne och tala om vad jag tyckte om resultatet. Kunde konstatera att sångerskan inte kommit än och fyllde en tallrik med mat istället. Ståbordet där mitt gäng stod var fullt så det blev bordet bredvid, vilket var helt perfekt. Killen visade sig vara riktigt trevlig och hade satt ljuset på festen i Göteborg. Efter en bra stunds samtal plockade han upp ett visitkort. Ska höra av mig till honom någon dag framöver.
 
När Carola kommit och var relativt ledig skuttade jag snabbt fram för att krama om henne. Hon själv verkade inte alltför nedslagen och sa självsäkert att det där ska de fixa - ta sig till Globen alltså. När "Den första svalan kördes" så kunde Christel och Alexander ses dansa tillsammans på dansgolvet.

Lite senare på kvällen hamnade jag i en soffa bredvid en kille i sminket och dansaren Niklas, blev sittandes där en stund. Festen slutade 03.15 i festsalen men det gick trögt att få ut alla ur lokalen. Det blev en "kö" som leddes nedför trappan av en spelande andra generation.

Nere i foajén samlades de som ännu inte ville gå hem och där kunde vi åtnjuta en akustisk svala samt "Free falling" av Alexander Schöld. En som vi bland annat pratade med är den öronmärkta tvillingen i Rongedal. Närmare 04.30 gav de flesta upp och vi delade taxi till vårt eget hotell. Nu är det gonatt. Måste upp cirka 10 för att hinna få frukost.

Säger som artisterna... Jag måste smälta detta

Min tippning blev inte helt rätt den här veckan heller så jag får vara nöjd med att fyra av de fem låtarna gick vidare i alla fall. Byt ut andra generationen mot Alexander Schöld och det hade varit en perfekt topp-5-gissning. fattar fortfarande inte hur Carola och Andreas kunde missa en Globenplats, det är helt overkligt.


Neeeeeeeej!

Det är min egen privata reaktion över resultatet. När det stod klart att Carola tagit sig till andra chansen och inte till Globen så sjönk jag ihop inombords. Luften bara gick ur mig. Plötsligt hade jag lust att gå direkt till Carola och Andreas och ge de en stor tröstkram. Men alla skockades runt hene och lilla jag har lite svårt att tränga mig fram när folk är som gamar. Så jag fick ta Sanna och Rongedal istället. Vilket visserligen inte är fy skam eftersom de ju ändå gick vidare.

Nej, nu måste jag smälta detta och byta om till finkläder. Jag skriver mer när hjärnan har börjat fungera normalt igen. Först ska jag till efterfesten och trösta en viss duo som kan behöva stöd nu.

Pausmålet klart - Då kommer kvällens stora duo

Det är precis så jag menar att det ska se ut och låta när Häggis går ut på scenen och ger allt hon har. Andreas kan ge han också givetvis. Carola lämnar ingen oberörd och en gissning är att Johnson & Häggkvist fick taket att lyfta. Hur det än var med det så hördes jublet ända in i TV-apparaten. Så ska det låta!

Fick precis SMS av en klubbmedlem och kollega här i Västerås som sitter inne i arenan. Hon skrev att taket lyfte under Sannas nummer, men tydligen inte under duons bidrag. Det där sista är kanske en fråga om gradskala hos var och en.

Nu ska jag lägga ner bloggandet för en stund och göra mig redo för den kommande presskonferensen.


Sanna redan rörd

Åh, vad fint det var med alla lampor som lyste i den nersläckta arenan! Det hördes också att hon blev rörd mitt i låten. Väldigt stark ballad och en fin, duktig sångerska - perfekt kombination. Jag förstår att hon fick i stort sett helsa ABB arena med sig. Snälla Sanna, du måste gå till Globen!

Kalvar leker svenska synkroniserade Bee gees

LIksom Bee gees har de ganska ljusa röster. Men så som låten rockar! Dessa två illröda bröder visar verkligen att de älskar det de gör på scenen.


Svalan flög just in i folks vardagsrum

Publiken går igång på Alexanders första svala, och inte blev det sämre när tonartshöjningen kom! Jag tror att hans låt kommer nog köras ganska mycket på radio sedan, om jag siar rätt. Han har goda chanser att ta sig upp på topp-5 ikväll.


Liten rättelse av mig

Ehhh... anonym låt har jag visst sagt om Lasse. Precis när jag hör låten, och särskilt refrängen, så är den helt okej. Däremot försvinner den snabbt ur huvudet och det är där svagheten finns. Förutom hans sångröst då.

Nicole verkar ha hur kul som helst på scenen och tar för sig betydligt med nu än i torsdags. Och jag tycker att hon gör sig bra i rutan. Förresten såg jag nu varifrån den sedel jag plockade upp från golvet igår kommer. Trevligt!

Ola siktar mot schlagerstjärnorna

Luuk borde till att börjamed vara lite mer påläst eftersom Ola inte slog igenom i "Sikta mot stjärnorna" utan i "Idol".

Ola gjorde ett väldigt bra framträdande som jag inte har något mer att säga om egentligen. Koreografin var densamma och låten är lätt att fastna för. 


One love

1 minut kvar och nu börjar nerverna göra sig påminda. Än så länge endast dom jag känner till dock.
Vad gör man inte för kärleken till Melodifestivalen och dess musik.

Här där jag sitter börjar allt fler samlas framför de två storbildsapparater vi har tillgång till. En fråga som kan ställas: Varifrån kommer alla journalister?? Känns som en del har förökat sig eller något...

Veckans tippning

I valet och kvalet blev det till slut arenaplats istället för här uppe. Från läktaren var det bra utsikt över både scen och publik. Äntligen fick jag se lite reaktion från publiken men den kan ändå vara bättre.
Flickfavoriten Ola fick förstås en hel del och högljudd respons, vad annat kan man ana? Lasse Lindh talsjunger sig fortfarande igenom versen och jag gillar det inte. Är det kören som räddar honom i refrängen? Intresset för honom kändes rätt svalt också. Nicole fick med sig en del av publiken i slutet då de klappade i takt men fram tills dess var det väldigt lugnt där också. En kille här uppe i pressrummet verkar för övrigt ha fått den refrängen i huvudet för han kom för ett tag sedan hit in sjungandes på denna. Även Sanna och Rongedal ligger i topp verkar det som.

Jag tror att det kommer se ut ungefär så här ikväll:
1. Johnson & Häggkvist - INGEN borde kunna rubba duon från att ta sig till Globen!
2. Sanna Nielsen - Hon var i stort sett den enda som fick busvisslingar från en stor del av publiken idag och hennes låt är verkligen så vacker att hon är värd det.

Sedan blir det lite svårare men jag kan tänka mig:
3. Ola - Jaa, Ola ja. Det var en del småflickor som ropade efter honom idag och han fick väldigt bra respons. Veckans flickfavorit.
4. Rongedal - Jag trodde inte att låten skulle tas emot så bra av publiken som den faktiskt gjorde så jag misstänker att kalvarna, som Luuk kallade de, snor åt sig en andra chans och får åka från kalla Västerås till kalla Kiruna. Deras dansvänliga låt och deras koreografi passar ihop också.

5. Alexander Schöld - Under veckan tycker jag att såväl låt som artist har växt på scenen med tanke på hur det såg ut idag verkar det som att låten har potential att nå en hel del öron som gillar den.
6. Andra generationen - De fick faktiskt en hel del som klappade i takt till låten ganska snabbt, men jag tror inte att de i slutändan kommer att få de viktiga rösterna. 
7. The Nicole - Med en refräng som sätter sig men den kommer nog falla ändå på att det finns så många bättre och att hon skulle behöva få mer scenvana.   
8. Lasse Lindh - Här var det ett svalt intresse och eftersom låten inte är särskilt bra heller så lär han knappast ha något med striden att göra. Detta är en för anonym låt helt enkelt.


Byte av nationalitet?

Det knackade just på dörren till rummet. Kort därefter stack en tjej in sitt huvud. När hpn såg mig sa hon:
- ursäkta. Städning...? Cleaning?
Gärna för mig. Hoppade upp från det halvliggande läget i sängen och satte mig i fåtöljen med datorn iställtet medan Carola fortsatte sjunga om att låta hennes fötter få gå.
När badrummet var klart passade jag på att prata med henne och hon regerade på att jag pratade svenska. trodde tydligen att jag inte gjorde det. Undrar bara... vad fick henne att tro att jag inte talar svenska? Är det vanligt kansk att de har utländska turister här på Ibis? Kanske nåt att undersöka? Fast med tanke på att Melodifestivalen är betydligt större och mer intressant så får den undersökningen låg prioritet. 2010 först kanske...?


Livet är verkligen en schlager

Jag vill inte tänka på det men måste tyvärr inse att den här tiden imorgon så är även Västeråsäventyret till ända. men före det blir det ju förstås såväl genrep som direktsändning, presskonferens och självklart efterfesten. Med andra ord en fullspäckad dag till, med lite motion.

Än så länge är jag ganska lugn, men om jag inte hinner lägga in ett eller två blogginlägg efter kvällens sändning och några intervjuer senare ikväll så har jag troligen svimmat av nervositet. En fördel då är ju att en av sjukvårdarna satt sällskap vid vårt bord under Göteborgs kommunfest och vi redan är bekanta. ;)

Om några timmar bär stegen mot arenan igen för att se genrepet. Huruvida det blir att se det från pressrummet eller arenan är inte bestämt. Kommer vännerna idag också så blir det garanterat att se det live och göra de sällskap en stund innan. Direktsändningen däremot blir tyvärr från pressrummet, men det betyder å andra sidan att ni kan få löpande info och skvaller om vad som händer ganska omgående.

Så välkommen till ännu en dag.


Just a minute. Or 10...

Kanske borde nämna något om presskonferensen också. Vi blev utkastade, nästan,  från pressrummet eftersom de stängde för ett tag sedan. Nu sitter jag på mitt hotellrum här på Ibis efter skjuts till hotellet. Jag lovar, det är svinkallt ute! Och vi får dessutom springa utomhus mellan själva arenan och det hus vi har pressriummet i - flera gånger varje dag. Så här ingår automatiskt gratis motion under en dag. 
 
På presskonferensen pratade jag med Carola och Andreas enligt de order som kommit från vår kanalchef. Synd bara att de har en sådan dragningskraft som gör att halva ligan står runt de, varje gång...! Skulle sen leta rätt på Ola men vid hans bord fanns det bara lampan med startnumret kvar. Själva Ola med gäng var som bortflugna. Typiskt... Det var faktiskt ganska många som inte satt vid sina bord. Har planer på att ta Ola imorgon istället men det kan ju ändras beroende på vilka som vinner och hur det ser ut i köerna till var och en av de.

Innan presskonferensen var slut hade dessutom Nicole hejat och jag varit nära att få något mer med Sanna Nielsen.

För tillfället är jag sugen på kulglass men de har inte det här. Istället har låten "I still haven't found what I'm looking for" med Britta Bergström satts på. Hon ska backa upp Patrik Isaksson nästa vecka. Hon är riktigt duktig! Tyvärr är det en ljudupptagning med en mobiltelefon från en kväll då hon gjorde ett gästframträdande på Stortorget i Gävle, men det är ändå av godkänd kvalitet.

Imorgon gäller det. Heja Carola och Andreas!!!

Långt ifrån Göteborgspubliken

Nu när kvällens genrep är klart kan jag säga som så att jag var ganska förvånad på vissa punkter. Sedan finns det en del överraskningar också.

Det finns stora bildskärmar på varje sida om scenen så jag kollade lite på den också för att se hur väl artisterna gick ut genom TV-skärmen. Ola känns faktiskt som att han kan bli riktigt farlig med ett starkt poppigt nummer. Så "Love in stereo" kan säkert gå bra imorgon kväll.

Lasse Lindh däremot tycker jag inte alls går igenom rutan på samma sätt. Han kändes rätt anonym.

Intressant var att se att Nicole med sin "Razborka" verkade få ganska bra respons.

Alexander med sina svalor gör sig bättre såväl på scenen som på TV-skärmen än vad Lindh gör och tonartshöjningen gör mycket för låten.

Rongedals "Just a minute" verkade också gå ganska bra hem hos publiken och i slutet kastar de upp konfetti i luften, villet påminner om de små vykorten från förra året. De känns tillräckligt farliga för åtminstone Andra generationen, Nicole och Lasse Lindh.

Sanna fick sjunga om sin låt efter att ett högt pip kunde höras inne i arenan och även i hennes öra. Hon hann någon fras men avbröt ganska snart genom att beordra stopp av musiken följt på en ursäkt. Medan de fixade till ljudet så snackade Luuk litegrann och hann dra en del vitsar som faktiskt var bra. Han påstod bland annat att Sanna skulle byta språk till franska nu. 

Efter lite göteborgsmusik om fälgar och pizzor av gruppen Andra generationen så kom så Andreas och Carola ut på scenen. De körde sin låt med styrka och inlevelse men publiken var inte så taggad som jag hade trott. Tvärtom kändes publiken ganska tam på den punkten, något stjärnorna tydligen inte själva hade märkt av när jag sedan pratade med dem. Undrar om vi såg samma publik?

Pausnumren var sådana där nu-går-jag-ut-i-köket-och-gör-te-tid. Alltså inget särskilt intressant såvitt man inte älskar dans och Björn Gustavssons humor.

De som fick gå till final kvällen till ära var Johnson & Häggkvist samt Nicole. MIn teori är att Nicole fick vinna ikväll för att få en chans till att sjunga inför (stor) publik innan direktsändningen imorgon kväll.
 
Nu hoppas jag bara på två saker: Att mina favoriter går till final imorgon och att det är en bättre publik då! 


Johnson & Häggkvist är the real stars

Men innan de gick på var det golvbyte från galler längst framme på scenen till ett slätt golv. Carola sa igår att hon var lite rädd för att gå fram så långt men att Andreas hade det lättare. Idag fick de alltså gallerfritt golv vilket gjorde att de nu kan komma ändå närmare scenkanten och publiken tillsammans. Och som de sjunger! Om man får rysningar av Sanna får man trippel ståpäls av denna duett som verkar ha funnit varandra väldigt bra musikaliskt.

En väldigt snygg sak som Carola gjorde var att mitt under refrängen plötsligt kasta upp micken i luften och liksom byta hand. Jag kan tänka mig att det är svårt att göra detta samtidigt som man sjunger, särskilt med tanke på att vid ett handlöst fall av micken så låter det ganska mycket i högtalarna. Men klarar man av det så tror jag att det är väldigt effektfullt. Om det inte var en ren spontan sak, Carola, så kanske det vore nåt att lägga till på lördag?

image35

Prov klarades av på sekunden

Vi bevittnade just ett test i att se om roddarna skulle hinna göra om scenen mellan Andra generationen och Johnson & Häggkvist - på tid. Jag såg inte när gardinerna försvann men när Henrik började räkna ner och tala om vad som just nu pågick (om det varit direktsändning) så sprang X antal killar ut och in på scenen med Tv-apparater inrullandes och lite annat. Vid 20 sekunder höll de fortfarande på. Likaså vid 10 sekunder. Vid 5 sekunder sprang de ut från scenen och på pricken 1 sekund stängdes dörren till scenen. Bra gjort!

Ett gäng glada killar, i väntan på Carola och Andreas.

Andra generationen på scenen nu, klädda i lackskor, svarta byxor samt svarta kavajer och västar med vita skjortor under. De har kvar sina röda gardiner men har lagt till en orientalisk lampa förutm mattan då. De fortsätter att sjunga om sina pizzor och feta fälgar och gör det med en glädje som lyser igenom. Jag gillar visserligen göteborgsdialekten men imte låten. Vet inte varför jag kom att tänka på Peps Persson för övrigt...  

Så det är så här det känns att vara i strålkastarljuset...

Det vill säga när man sitter mitt i vägen för en superstark strålkastare som lyser en rakt i ansiktet. Då är det till och med svårt att se hela scenen Två meter framför sig. Den skulle kunna få Stefan och Christer att be om att blända av till halvljus. Sanna har för övrigt svarta kläder (byxor och överdel) med ett långt halsband. Hon sjunger så övertygande om tomma rum att man nte kan annat än älska det.

image36


Liten sammanfattning av repetitionerna hittills

Jag kan berätta hittills att Olas igår så efterhängsna kör inte är lika efterhängsna längre. Det har n'mligen dragits ner på att hänga på honom och att leka svans överallt. Istället börjar kören ståendes på ena sidan och Ola på den andra innan han arbetar sig fram till de.


Lasse Lindh har grå byxor och blå skjorta vilket gör att han ser ut som en skolpojke som dessutom har ett lite tråkigt framträdande, men jag tycker låten är härlig. hans cellokille gjorde ett solonummer mellan repetitionsomgångarna och spelade "Lilla snigel", kanske pausnummer...?

Nicole såg starkare och bättre ut på scenen idag och hennes kläder som går i silvervitt samt det faktm att stolen känns som om det ska likna en istron och snön gör att det blir ett snötema. Snötema a lá Ryssland kanske? Sista gången fick hon en vodkaflaska i handen av en dansarna och numera får hon lite hjälp under bryggpromenaden. Jag tycker också att sista gången var den bästa. Nu undrar jag bara hur SVT ska klara av att städa undan all snö mellan henne och Alexander på under två minuter? Lycka till!

Alexander och Co har också ändrat lite och blivit bättre mot igår. Till exempel har kören fått en lite mer framskjutandeplacering och mot slutet lämnar han stativet för att med mer inlevelse idag sjunga resten nära scenkanten.

Även bröderna Rongedal har gått på scenen samt hunnit kliva av den till förmån för en Sanna Nielsen som fortsätter att ge en rysningar. Rongedal är klädd i helröda kavajer med tillhörande byxor, lika synkronisrade och rörliga som igår. Mer om Sanna kommer snart. Ni ska jag nuuuuuta av hennes underbara sång!

 


 


Mycket mingel och Magnus

Den här kommunfesten kändes betydligt mer livad och större än den i Göteborg. Kan i och för sig bero på att det fanns mycket mer stolar och soffor i Göteborg och en väldigt smal historia åtminstone vid baren.

Den här salen bestod av flera rum och även om det fanns några soffor var det mest ståplats så man fick stå vid höga bord och inta all delikat mat i form av olika kött, potatis och tre olika kalla såser. Till efterrätt fanns det ost, kex och vindruvor samt en mastig men supergod kladdkaka med grädde till. Så det faktum att man mest var tvungen att stå gjorde nog sitt till att folk var mer rörliga och gick runt mellan rummen.

Jag saknade Carola till en början eftersom det vore kul att veta om hon hunnit läsa kortet som gavs till henne tidigare på dagen. När hon så äntligen anlände fick jag såväl en kram, ett tack och en bekräftelse på att hon hade gjort. Eftersom hon skulle äta var det inte värt att störa henne mer just då. Alla är värd matro hur känd/okänd man än är och att som hon få femtioelva blixtar i nyllet då kan inte vara roligt. Dock sprang vi på varandra igen någon timme senare och då var det en mycket lugnare Carola som jag samtalade med en stund om såväl Melodifestivalen som mer privata saker.

Dessutom snackade vi länge med och tog kort med Alexanders låtskrivare Fredrik Thomander. Mitt under en tur runt festvåningen mötte jag min vän från ett skivbolag. Den här gången verkar det inte som att vi kommer åka samma tåg hem. Lyxigt eller inte at åka lite senare, det beror på från vilket håll man ser det. Andreas Johnson gav också lite tid för prat och vi såg en sketch som inte var alltför kul. Tur att vi blev räddade av den upptäckta kladdkakan som bara låg och väntade på oss i rummet bredvid och kunde fly fältet mot efterrättens förlovade rum...

Före midnatt stack till Harrys för att se Magnus Carlsson uppträda live, något vi var långt ifrån ensamma om. att hitta dit var inte svårt. Etr att en av oss ställde frågan högt om var Harrys ligger så pekade en kille åt vänster och sa "Där!". Mycket riktigt, puben låg där rakt framför våra ögon. Det ä inte lätt i en okänd stad.

När han gått av scenen tog jag taxi till mitt hotell eftersom natten före inte har bestått av så mycket sömn alls. Säå vi synes imorgon. Natti!

Det fullkomligt lyser om Johnson & Häggkvist - på flera sätt

Jag vet att jag har svårt att vara opartisk nu, men jag älskar deras låt. Jag var rädd att Carola skulle låta mer som en körsångerska än en medsångerska eftersom det är lite den känslan på "Lucky star". Dock är de betydligt mer jämna här och jag tycker att båda tar för sig lika mycket. Låten är rockig och snabb och Carola tar i så att hon är halvvägs ner på knä. Andreas är inte sämre han även om han inte niger. Bakom sig har de satt up halva ABB arenas ljus som i slutet hissas ner från taket och de kan blända ganska bra, de ljusen... Förutom det har de ett helt gäng TV-apparater på scenen som bara ökar coolhetsfaktorn och ger ett väldigt modernt intryck. Det syns att de trivs tillsammans på scenen.

Går inte denna vidare till Globen vet inte jag...

Nu ska det bli fest! Hur det var får ni läsa om senare.

Carola och Andreas

Tolk tack...

Andra generationen är ett gäng glada killar som ställer sig på scenen med trumma, blåsinstrument och med röda gardiner i bakgrunden. En kul låt som jag dock skulle vilja utnämna till veckans clowner. Trots ett försök att i ett "snabbinkallat pressmöte" försöka komma fram til vad i helsike de egentligen sjöng så kom vi efter lite efterforskning och via fråga till artisterna själva på scenen att "Feta fälgar får man av bensin" i själva verket är "Feta fälgar formulabensin". Ledsångaren i bandet pekade till och med mot oss när frasen kom för att vara exyra tydlig. De ska ha svarta kavajer och vit skjorta.

Apropå det där med språket pratade jag med en tjej som troligtvis var inblandad i deras bidrag på något vis. Vi kom fram till att en tolk eller teckenspråk kanske vore någonting att ha till förtydligande.

Andra generationen

Sanna avskalad - då sitter hela pressen som ljus

Det kan dock bero på att vi fick äran att bistå med hjälp under Sannas repetition av "Empty room". Det hela beror på att vi i stort sett blev beordrade att under hela låten lysa med en lampa - för att de skulle se hur det blev. De var uppenvarligen nöjda eftersom den biten ska vara kvar. Vad ka man då säga om Sannas låt? Jo, jag rös när jag fick höra den. Den är såååå skön! Hoppas att hon tar sig till Globen tillsamman mned Carola och Andreas.

Den här gången är Sanna helt själv på scenen och bakom sig har hon en blå skärm med en massa stjärnor på som rör sig. Jättevacker bakgrund till hennes låt. Hennes kläder går även de i svart, en färg jag börjar bli trött på vid det här laget.

Att jag inte har bild på när vi sitter med ficklamporna och viftar i luften beror på att det inte är världens lättatse att ha en liten ficklampa i ena handen att vifta med och en stor otymplig systemkamera i den andra. Och sedan vända er bakåt för att fota. Försök själva får ni se! ;)

image29

Synkroniserade tvillingar!

De fyra sista repetitionerna började med Rongedahl som jag kom på mig själv med att undra hur det skulle sett ut och gått för de om de hade tävlat i synkroniserat simhopp. Tvillingbröderna gör nämligen allting synkroniserat på scenen - allt från gospelklapparna till att korsa varandras väg på scenen och därmed byta sida. Dessutom hoppade de över från den högre delen av scenen till den lägre delen. Det är lite Bee Gees-stämning i låten som är okej.

image30

Paus i repetitioner men jobbet fortsätter

Så var det fotografering och presskonferens. Efter att alla kommit fram och fotats enskilt så visade det sig bli ett stort gäng totalt. Så många att jag var tvungen att zooma ut. Sen fick förstås Carola och Andreas Johnson bli ganska inzoomade också ? vill ju ha bra kort på de! Runt Carola var et så fullsmockat att jag ställde mig i kö till en pratstund med Sanna Nielsen istället innan jag försökte mig på duon. Tyvärr hann jag inte på att prata med dem idag men hann i alla fall heja på Carola som kände igen mig. Ska snacka med Carola senare ikväll.

Alexander...

"Den första svalan" tillhör en av de bättre låtarna i startfältet, när jag får rangordna. Den är snabb och skön. Alexander står längst fram med sin gitarr och bakom honom står bandet. Texten är så trallvänlig att den lätt sätter sig. Han ska ha kavaj och lilla scarf, vilket kan bli riktigt snyggt.

image37

Inte bara snön kan falla

Nicoles låt "Razborka" har något i takten och uppbyggnaden som får den att kännas som att den skulle komma från andra halvan av jordklotet. Detta säger i och för sig inte att låten måste vara dålig för det, men flera av startfältets låtar är bättre än denna. Dessutom hörde jag bitvis inte vad hon sjöng under verserna eftersom musiken var starkare än hennes röst. Hon kommer bäras in på en stol, samtidigt som det snöar. Sedan kommer bjudas på bensprattel, ringdans och tjejlyft. Med andra ord rätt rörligt nummer. En sak jag tycker ser livsfarligt ut är när en kille bär upp henne i luften och snurrar runt X antal varv varpå hon sätts ner på scenen och ska lyckas med konststycket att utan att ramla ner från scenen trippa/springa över en av scenens broar. Hoppas verkligen inte hon inte blir för yr av det. Kläderna ser intresanta ut i alla fall; svart, rött och vitt eller någon annan väldigt ljus färg i kombination. Den där snön kommer för övrigt återkomma i slutet.

image24

Lindh har kul

Lasse har en bättre låt än Ola i "Du behöver aldrig mer vara rädd", men i mitt tycke sämre sångröst. Jag tycker inte det händer något i versen även om den vaknar i refrängen. Lasse ska dessutom ha vardagliga kläder i form av enkla byxor och en skjorta. Dock inget svart! Första gången hittills i år, wow! Kören kommer stå vid sidan om medan Lasse själv står på en plätt framme på scenen tillsammans med sin gitarr. Förutom gitarren har han en flygel och en cello. Denna hamnar nog inte heller i min topp. Vid en av genomgångarna började han skratta mitt i och blev tvungen att avbryta sig. Men så är det ju också deras första repetition på scenen.

image23

Olas skrämseltaktik?

Direkt när jag kom in i arenan och fick höra en snutt av Olas låt "Love in stereo" så dök det upp en helt annan i huvudet. Det lät nämligen väldigt likt John Farnhams ?You?re the voice?. Något jag också snabbt uppfattade var säckpipor i början. Ola har med sig fyra kvinnliga kördansare som håller sig i närheten av honom större delen av låten. Sista genomgången kom mycket riktigt säckpiporna in på scenen. Det är körtjejerna som har varsin säckpipa och dessutom något på huvudet som mest påminde om något dött djur.
Dessutom kommer han ha pyro och jag undrar om han har som skrämseltaktik att avfyra pyrot just i det ögonblick då man är som minst beredd. Jag hoppade i alla fall till rätt bra...
Tycker hans låt känns sämre än flera av de övriga låtarna och det är inget som fastnar i huvudet alls till att börja med. Möjligtvis lite efter tredje lyssningen men inte mer...

image21

Godmorgon från Västerås

Så har jag checkat in på mitt hotellrum (som känns ovanligt rymligt för att vara ett enkelrum)och ska snart iväg för att börja denna dag, som är ganska fullspäckad av diverse punkter på schemat vi har fått.

Väderprognosen här lyder kallt men skinande sol från en klarblå himmel. Låter underbart va? Nu ska datorn få hoppa tillbaka ner i väskan och jag ska ta en promenad till ABB arena. Vi ses lite senare!

Dr. Emmett Brown, please...

Om några timmar är det uppspelning av veckans låtar, men det missar jag. *suck* Får istället vänta till torsdag innan jag kan få anlända till arenan och höra alla bidrag samt givetvis få en bild av hur varje bidrag kommer vara uppbyggt med koreografi och allting annat. Någon som har en tidsmaskin? Eller en klocka får tiden att gå fortare? Skulle verkligen behövas nu...

Nej, får väl bli att gosa med mina schlagermöss istället, innan resten av familjen får se efter de under dessa dagar. Nino och Angela fyller förresten 1 år nästa tisdag. Då ska det bjudas på lite extra gott.

En bild som gjorde mig glad

Tittade på SVT:s hemsida om Melodifestivalbidragen för att skriva ut infon om artisterna. Jag gjorde samma sak till Göteborg vilket var uppskattat även bland mina Melodifestivalklubbsvänner som lånade de några gånger för att läsa på lite.

På Patrik Isakssons bild såg jag ett bekant, för oss lokalt ansikte. Sveriges i särklass bästa och framför allt trevligaste körsångerska, Britta Bergström, ska köra åt Patrik. Jippi!! Se där, ytterligare något att se fram emot under denna turné.

Längtans tid

Det är mindre än två dagar kvar innan jag befinner mig i Västerås, men den tiden känns på tok för lång. Helst av allt skulle jag vilja vara där nu.

Installationen av ljudredigeringsprogrammet på den bärbara datorn gick smärtfritt. Märkte av i Göteborg att det hade varit bra att ha då så man kunde sära på intervjuer och jinglar på plats så att säga. Nu är det problemet löst.

Igår kväll blev det cirka två timmars sällskap med TV-programmet "Alla tiders Melodifestival" från Cirkus 2005. Det ligger för tillfället på ett videoband (förutom hårddisken då) men kan snart brännas över till en DVD. Det är en jätteskön känsla av att kunna stoppa undan det antika, otympliga videobandet och ha kvar en betydligt mindre DVD-skiva. Dessutom är det mer lätthanterligt under uppspelning.

Ny vecka - nya förväntningar

Måndag, första dagen på en ny spännande vecka. Den här dagen har jag roat mig med att göra en del ärenden. Sådana som måste göras i vardagslivet ni vet, som man inte kommer undan. Efter det blev det en tur till radion för att överlämna en skiva med lite nya jinglar och några intervjuer, varav vi körde Amys segrarintervju idag. Om man nu kan kalla det segrarintervju eftersom de ju tagit sig till Globen än bara. Inte vunnit allt så att säga. Har ni något bättre namntips så säg gärna till mig.

Nu ska jag laga till kyckling och installerara ett användbart program i den bärbara datorn innan jag glömmer det igen.

Tågvagn med tappra pudlar tillåtna

Jag drog inte bara en vinstlott vad gäller tåget, det blev jokerutdelning också. Vid påstigningen visade det sig nämligen att såväl Suzzie Tapper som de rockande långhåriga andra chansen-grabbarna inte bara skulle med just det tåget. Vi hade plats i samma vagn dessutom!

Efter att ha gjort mig hemmastadd och fått biljetten klippt passade jag på att gå dit och prata lite med det gäng som satt några stolar längre bak. Det var ett riktigt trevligt samtal. Först bytte jag några ord med Suzzie och sedan blev det längre samtal med E-type & Poodles gäng. Vi kom bland annat in på Kiruna och hamnade på såväl hundspann som i ishotell. Så det verkar som att de ser fram emot att få åka upp dit.

Lite senare fick Suzzie se vad jag skrivit om henne och låten, vilket hon gillade. Bilden som lagts in på henne sa hon dessutom var fin.

Vid samma bord som mig på tåget satt det en barnfamilj med två små barn varav den äldsta måste varit typ 2-3 år. Så under tiden jag satt och skrev lite så bjöds det på sagoläsning, "lullaby"-sång modell förskolenivå (Långt ifrån Brandur) och små söta barnkommentarer om allt möjligt.

Resan gick fortare än vanligt och vid slutstationen Stockholm blev det tågbyte till tåg mot Gävle. Nu blir det några dagar hemma innan det bär av med tåg ner till Västerås.

Trångt och trevligt på efterfest

God förmiddag!
Det blev en ganska sen natt igår. Jag kom till festivalhotellet lagom till festen skulle börja. Eftersom inte alla artister och gäster kommit än så stod jag tillsammans med några andra i foajén och inväntade de. Det märktes direkt när Amy Diamond kom för då stack flertalet ut i slussen mellan ingången och foajén. Söta Marie Lindberg kom också dit. Vi har träffats förut så det blev en stunds snack med henne samt en kram innan hon gick vidare.

Under kvällen och natten hände sedan lite av varje i festsalen. Bland annat gick velvet och två av dansarna upp på scengolvet och dansade till "Déjà vu" som DJ:n spelade. Och genast kom kameror fram för att fota. Velvet pratade jag för övrigt en del med  - bland annat om hennes låt och vart hon gjort av sin låtskrivare Pelle Ankarberg. velvet tror själv att låten kommer bli en radiohit, däremot hade hon ingen aningom vart Ankaret höll hus. Några fler som var partysugna och på glatt humör var E-Type och någon ur Poodles som en stund var uppe och gick på bordet.

Fler som kunde ses i vimlet var Lena Philipsson och så G:son som jag pratade lite med och tog kort på.
 
Framåt natten gick jag och en klubbkompis runt och kollade läget. Han fick syn på Christer Sjögrens låtskrivare Magnus Johansson som vi pratade en del med. Magnus trodde först att vi två var ihop, vilket inte är fallet då han redan har en fru. Magnus skrattade också gott över reaktionen som hade blivit uppe hos oss under det att Christers låt drog en av finalplatserna trots att reaktionen inte var så positiv för honom. Verkligen skön kille alltså!

Det var för övrigt ganska lite Melodifestivallåtar som kördes av DJ:n, men det lär väl bli fler ju fler låtar som slås ut kan jag tänka, för då har de mer låtar att välja på. Vi kunde nämligen höra "Déjà vu" och "Alla gamla x" tre gånger och "Värsta schlagern" minst två. Sista gången "Alla gamla x" spelades klev några ur bandet Face-84 upp på scenen och gjorde handklapp över sina huvuden för att få alla övriga att hänga med.

Min tippning blev alltså inte helt som jag trodde. Inte ens de som benämndes som givna vinnare. Sjögren förstörde den rätt bra genom att göra det jag inte trodde skulle hända - ta sig till Globen. Face-84 var glada trots sin sistaplacering och den kommer nog bli en kultlåt.

Nu bär det av hem igen och på torsdag blir det massor av nytt skvaller från Västerås, men före dess lite lugnare bloggande om livet mellan de mer händelserika dagarna. Ska bli väldigt intressant att se om artisterna tar samma tåg som jag härifrån. Hoppas!

image19

Unisont stönande och förvåning

Jag ska fatta mig kort nu innan jag smiter till efterfesten. Det var en totalt makalös stämning inne i arenan! Under E-Types och Poodles framträdande klappades det och hängdes med i låten, och efteråt fick de stående ovationer näst intill. Till Face-84 var det åtminstone på vår läktare lite av allsång - men så är det ju en trallvänlig och lätt text också. Bredvid mig satt en kille från Spanien som bor i London numera, och han älskade Velvet. Velvet fick för övrigt ganska bra respons hon också. Under sista pausnumret smet vi tillbaka till pressrummet för att kunna ta oss ner till scenen sen, och när det stod klart att Christer Sjögren hade gått till Globen kunde ett unisont "NEEEEJ!" höras hos oss. Lite senare sa någon kollega "Vi har skapat ett monster".

När sedan Poodles gick till andra chansen bara så stönade jag ytterligare en gång. Jag som så gärna ville ha de till Globen! *snyft*

Efter lite fotografering framme vid scenen räddade min favoritvakt mig när jag nekades tillträde på grund av kameran som man inte fick ha med sig dit. Tack Proppen! Du ska ha kramar av mig sen.

Jag hann prata lite med Amy Diamond och hon var verkligen överlycklig över sin plats till Globen.

Nu ska jag byta om och ta mig till festen. Vi skrivs!


Hur går det?

Min tippning är följande:

Amy Diamond och The Poodles & E-Type känns som givna till finalen.
Till andra chansen är det svårare att tippa men tror jag att Velvet och Suzzie Tapper kommer ta det. Christer sjögren är det olika bud om men jag tror ändå att han kommer hamna utanför topp-4. Möjligtvis att Michailoff skulle kunna sno en plats till Kiruna från någon av tjejerna. Vi får se hur det går ikväll.


Sjögrens överraskning

Igår pratade jag med Christer Sjögren och fick veta att det skulle kunna bli någon överraskning tillagd. Nu har jag nog kommit på vad det är. Min haka föll nämligen en halv meter när jag fick se flaggorna som tjejerna har fastsatta på sina kläder som de senare viker ut. Vilket gör att det blir än sliskigare och klyschigare än tidigare. Det är så man kan rysa...


Amy strålar ut genom TV-rutan

Ja, vad ska man säga... Hon är ju självsäker och har en bra uttrålning. Så fick hon också en hel del applåder.

Suckar också över Nour som har till uppgift att prata med artisterna efter sina framträdanden. Visserligen gör hon en del saker bra, men ibland känns det som att hon säger något bara för att ha något att nämna. Så var det till exempel med Suzzie Tapper som gjorde sin låt med ett mysigt och lugnt framträdadne.




2x Andreas Johnson i finalen? Hoppas inte.

Michael Michailoff påminner nämligen väldigt mycket om Andreas Johnson i hur han beter sig på scenen och på sättet han börjar sin låt för att sedan hoppa upp på scenen. Vore kul att veta hur mycket Andreas-influenser som egentligen ligger bakom eller om de bara råkar ha ett liknande kroppspråk på scenen. Skulle kunna ta sig vidare tack vare det... I alla fall till andra chansen.  


Kören!

Igår så fck Brandurs kör typ 10 minuters lektion i hur de skulle stå för att det skulle bli snyggt i TV. Nu förstår jag varför. Mot slutet så ser man nämligen körmedlem nummer 1 med mikrofonen i högsta hugg, längs fram i bild. Bredvid den smyger körmedlem nummer 2 fram - fast aningen längre än första och därpå följer körmedlem nummer tre och fyra på samma sätt. Ursnyggt! Men detta var också det enda som imponerade på mig i Brandurs annars så slätstrukna låt.  


Velvet mer fängslande än hönsnätsburen

Alla gamla x har just körts och nu står Velvet på scenen. Framträdandet är snyggt och sticket gjorde hon bra - dessutom med närbild. Hon har en fläkt också, vilket passar väldigt fint. Känns starkare än Face-84.


Rock hallelujah?

Lite synd att Poodles inte körde något pyro i dagens genrep. Jag skulle väldigt gärna vilja sett hur det ser ut med pyro i TV-rutan. Inte verkade det låta lika mycket i TV som inne i arenan heller, men här uppe där vi sitter och skriver känner vi basen väldigt bra. Trots att det är en våning upp...! 


Kolla in kvällens inledning av Melodifestivalen

Ni kommer få se en Luuk som jagas av två välkända gamla Melodifestivaldeltagare: Lasse Berghagen och Arja Saijonmaa. Mer tänker jag inte berätta, det får ni se själva. Kul är det i alla fall.

Vykorten som ligger före varje låt består av att Luuk (som försöker vara rolig men inte alltid lyckas) ska tävla mot artsterna i olika små tävlingar. Om han vinner det får han en poäng annars får artisterna en. Detta kommer att pågå under hela turnén. Jag säger bara suck. Hade föredragit lite mer vettigare vykort med små vänliga samtal med artisten och förväntningar eller dyligt.

Lördagens genrep på G

Idag sitter jag i pressrummet för att se hur det ser ut i TV-rutan också. Ytterligare ett plus med att sitta här är att internetuppkopplingen fungerar. Woohoo! :)

Direktrapporteringar kommer vart eftersom.


Ett ankare i Green room

Nu har jag förflyttat mig från arenan till mitt boende och halvligger i en soffa. Efter kvällens genrep var det förstås presskonferens och den första jag möter där är en glad Pelle Ankarberg som sitter vid ett bord där själva artisten,  Velvet, inte ens syns till. Han verkade aningen förvånad över att se mig och vi hade litet hemtrevligt samtal i några minuter. Bland annat frågade han vad jag tycker och tillade:
- Svara ärligt.
Jag fick en kort blackout och blev osäker på om det är Velvets låt han är involverad i, så det där med ärligheten får jag ta imorgon under den presskonferensen alternativt under efterfesten. Alltså vad jag tycker om Velvets låt då...

Jag pratade även med Christer Sjögren, Christer Björkman samt E-Type & Poodles. De sistnämnda var mest nervöst att intervjua eftersom en fröken Hammar stod bredvid. Det är en sak att prata med artisterna men när det dessutom är så att man är bekant med deras medarbetare så är det lite annat. Hoppas att hon tycker att det gick ganska bra i alla fall.
  

Första publika genrepet

Så var Melodifestivalen igång "på riktigt", med årets första genrep. Frånsett flera av Luuks skämt som jag har svårt för och det faktum att Björn Gustafssons mellanakt och fånerier inte föll mig i smaken så var det helt okej. Jag föredrar mellanakter med sång eller bra dans, eller varför inte både och?

Michael Michailoff verkade gå hem ganska bra bland publiken, men det var långt ifrån det stöd som Amy Diamond och E-Type/Poodles fick. Skillnaden mellan de kändes som att det var en mera blandad publik som jublade över de rockiga killarna medan det var desto fler yngre som gick igång på Amy - särskilt den raden av fyra unga tjejer som satt framför mig och som blev helt galna när hon äntrade scenen! Christer Sjögren utlöste visserligen en del fnitter och leenden men inte fullt så mycket som jag trodde det skulle bli.

Ikväll gick Face-84 samt E-Type & Poodles vidare medan Velvet var en av de tu som gick till andra chansen. En stark känsla är att Amy definitivt inte lär hamna utanför topp-5 imorgon kväll när det gäller.

 



 


 


Kvällens färggrannaste nummer

Christer sjögren klär sig i en svart kavaj men hans dansare har nätta små blå-vita kläder med fjädrar runt höfterna och en fjäderbeklädd hatt på huvudet. När de viftar med sina plamblad får jag en bild av cabarettjejer som visar flygplanen vägen. Trumpetaren vid sidan om har en vit kavaj. Det märks lång väg att Christer trivs där uppe på scenen med sina dansare. Trots låtens klyschighet kan den gå långt eftersom det inte finns något liknande nummer i detta startfältet. Dock tror jag att det inte händer.

image18


Suzzies skönsång

Suzzie Tappers klänning är luftig och lång. Kören är i svart. Väldigt vad svart det var denna vecka vecka då... Nåja på väggen bakom kommer orden "Mirakel", "kärlek" och "kyssar" upp i vitt på en röd bakgrund. Suzzie står ensam vid sitt mikrofonstativ under större delen av låten men får sällskap mot slutet av de fem körsångarna. Låten tillhör en av mina favoriter. Rytmen är otroligt skön och hon har en röst som passar till låten. Sen har den en bra text också.

image17


Diamond glänser

Amy Diamond har svarta byxor och guldjacka. Kören hennes är helt klädd i svart frånsett vissa detaljer såsom guldkedjor och märke av diamanter eller liknande på killarnas tröjor. Koreografin är väldigt bra och genomtänkt och Amy Diamond såväl som hennes kör är väldigt rörliga på scenen. Hon har stora chanser att ta sig till Globen, så säker som hon är och verkligen levererar låten.

image16


Ingen nyhet precis...

Michael har en svart kavaj med vitt under. Han låt är skön men påminner om dels "Sing for me" och dels "Love turns water into wine". Jag tycker den är skön men ingen vinnare. Ni får helt enkelt titta själva och göra er en uppfattning om den.


Sov gott...

Brandur har ganska vardagliga kläder på sig, med jeans och vit skjorta med svart väst. Hans Några vänner i pressrummet tycker att låten är fin och tror att den kan gå hem. Själv tycker jag att inte att det händer något i den och saknar helt ett bra slut eftersom låten bara dör ut.

image15


Koreografi och trummor gör discot

Velvets låt är i grunden svag, men tack vare ljussättning, och koreografi får den mer liv. Sänk trummorna och låten förlorar mycket. Personligen gillar jag "Mi amore" bättre. Kläderna går helt i svart förutom att Velvet har guld på sin överdel. Velvet har långbyxor medan dansarna har väldigt korta.

image14


Fänglande låt?

Face-84:s kläder går i svart och silver och korta eller medelkorta klänningar. Låten är medryckande och sätter sig verkligen. Jag kom på mig själv att nynna med i låten trots att den inte tillhör favoriterna. Den känns svårplacerad även om jag inte tror att den tar sig vidare.

image13

Det hettar till för Poodles

På dagens repetitioner har nu även deras scenkläder lagts till, vilket ger ytterligare en bit till numrets helhet. Ledsångaren i Poodles har massor av långa fransar på sina kläder och det går mycket i mörkt. De har dessutom fått ytterligare lite eld på scenen och den avger uppenbarligen ganska mycket värme. En i bandet backade undan från sin plats medan de väntade på att allt och alla skulle bli redo för repetition. Precis framför hans mikrofonstativ var nämligen en av dessa eldar placerade och mitt i väntan så hördes han säga:
- Jag ska inte stå så nära. Så jäkla varmt...!

image12

När hundarna talar

Väl hemkommen efter festen kan jag konstatera att det var riktigt trevligt. Vid insläpp fylldes festvåningen på stora tatern på ganska snabbt och efter välkomstdrink och mingel blev det matdags. Nu har jag psykisk skaldjursallergi så jag och en vän som inte heller äter skaldjur mumsade istället på brödet samt vågade oss slutligen på två bitar ostpaj. Jag kände igen ganska få, men man kunde se Kristian Luuk, Christer Björkman, Mark Levengood och så förstås alla artister som ibland gick runt. Under middagen hamnade jag mitt emellan en sjukårdare och en av två artistvärdinnor. Vid samma bord som oss att för övrigt Melodifestivalens trevligaste vakt, två massörer och en kille från Belgien.

När folk började lämna en efter en passade jag på att ställa en fråga till pudlarna och bilen (Poodles och E-Type alltså...) som var i stort sett samlade i en klunga, precis där man gick ut. Det fick trummisen Christian Lundqvist och Jonas att prata på rätt bra - och när de gick igång blev det plötsligt svårt hoppa in i samtalet med en kommentar eftersom alla pauser utplånades. Det man däremot inte kan neka till är att de är väldigt trevliga! Och kanske lite smågalna när de bjuder till. För er som ska se genrepet imorgon kväll - de lovar fyrverkerier imorgon igen. Men det var kanske ingen större överraskning å andra sidan.

Där utanför på trappan fick jag och tre vänner från Melodifestivalklubben ytterligare en stund med ovanstående charmiga gäng innan vi fyra sa hejdå och skiljdes åt olika håll.


Nu är det sovmorgon imorgon innan en ny dag drar igång. Så godnatt.


En liten sammanfattning över resten av dagen

Nu vet jag vad en bärbar dator är. Det är en platt liten dator som är tillräckligt lätt för att bära upp och nedför trapporna så fort man ska förflytta sig. Vilket denna har gjort några gånger idag.

Frånsett förmiddagens repetitioner var det även presskonferens. Michailoff var det ganska lugnt runt. Han satt mest och småtjattrade så jag passade på att prata lite med honom för att han inte skulle känna sig utanför. Man är väl vänlig och social... ;) Amy Diamond kunde jag ta senare. Förutom Amy pratade jag även med Velvet som ska släppa en ny skiva lite senare, april var en månad som nämndes.

Sedan var det ett break med lunch och efter det fortsatte det med repetitioner av bidragen 4-8. Själv satt jag oh skrev och försökte få något i mig i alla fall så det blev inga bilder förrän Michailoff stod på scenen. I hans låtstart ser jag ytterligare en likhet förutom "Sing for me". Andreas började ute i publiken i Gävle och Globen förra året - Michailoff börjar på den utstickande bron innan han hoppar över till själva scenen och sedan håller sig där.

Amy verkade väldigt säker trots sin unga ålder och gör den bra, tillsammans med hennes kör/dansare.

image8

Suzzie såg ut att tycka att det var ett jobb villet som helst under dagens fotosession men när hon väl står på scenen ser hon lite piggare och gladare ut. der tycker jag märks särskilt väl när kören bakom henne kommer fram och gör Suzzie sällskap mot slutet av låten.

Sjögrens låt kommer tydligen innehålla viftande palmblad och när vi såg kläderna så ska det tydligen också gå under temat blad och fjädrar. Och med tanke på att herr Zweigbergk stod och dansade litegrann till denna låt så bör det väl kunna kallas dansbandslåt?

Nu blir det lugnt ett litet tag innan kvällens fest.

Hur man stänger in en steadycam-kille

Du kommer med i Melodifestivalen med låten "Alla mina gamla x", tillsammans med dina tre vänner, och får uppgiften att sjungandes gå runt en stor hönsnätsbur samt vid ett visst ögoblick i refrängen stänga till buren som steadycam-killen står i. Sedan går du tillbaka till ditt mikrofonstativ och sjunger klart låten. Det är en del av Faze-84:s scenografi. Dock smet killen ut ur buren ganska snart igen. Jag undrar bara om han kommer bli instängd även på lördag eller om det blir någon annan som får den äran.

Face-84 
Här är Face-84 under fotosessionen

Pizza och spekulationer

Pizzan äts det här nu som lunch. Sån där avancerad sak som man klipper upp ett hörn på och kastar in i mikron 2 minuter. Under tiden repas det på scenen. I förmiddags repade de tre första artisterna. E-Type och Poodles använde hela scenen samt fyrvrkerier såväl lodrätt och vågrätt. Deras låt fick faktiskt mer skjuts när man fick allt i sin helhet. Han bör ta sig antingen till final eller andra chansen. Velvet har en discolåt som jag tycker även den växer när man får hela paketet och inte bara låten. Så jag tror på att hon också tar sig vidare till Globen eller Kiruna.

E-Type & Poodles
Hela Poodles/E-Type-gänget under fotosessionen

Godmorgon

Dagens teknik...

Igår kväll efter att ha hört låtarna försökte jag skriva lite om låtarna. Det gick väl sådär. Väl hemma hos min värd för kvällen och natten hann jag skriva om de fyra första, sedan totalvägrade hennes internet att samarbeta med mig. Nu verkar det i alla fall fungera utmärkt.

Hur var det då med de fyra sista låtarna?
Michael Michailoffs "That´s love" låter väldigt mycket inspirerat av Andreas Johnsons ?Sing for me? till att börja med. Har de månne haft den låten som inspirationskälla till deras låt? Annars är den ganska skön med bland annat gitarrer (tror jag att det är, brukar inte vara alltför duktig på att skilja på de där olika stränginstrumenten). En okej låt men det känns inte unik, snarare som någon slags kopia.

Årets yngsta deltagare, Amy Diamond, Tackar så mycket i sin låt "Thank you". Någon bakom mig i rummet nämnde frågande Jill Johnson och jag kan nog hålla med i de första takterna som känns lite countryaktigt. Men därefter tar Amy Diamond över och det skriker verkligen Amy om den. Möjligtvis en lite mer mognare Amy... Man hör takten ganska bra i trummorna som varvas med Amys ord.

Sedan kom Eva Dahlgren, ursäkta... Suzzie Tapper. Suzzie har dock bättre röst än Eva Dahlgren. Låten "Visst finns mirakel" är ganska lugn och fin och har en skön takt.

Sedan kommer veteranen ut med sitt försök till flirt med Europas alla medborgare. För den är verkligen sliskigt dansbandig och med en text där han gång på gång upprepar frasen "I love Europe", som även är låtens titel. Framför mig ser jag ett återuppstått Vikingarna fast med Christer Sjögren som enda gamla medlemmen kvar och med ett tydligt Hawaiitema. Knappast segrarmaterial... Hoppas jag. Möjligtvis kvällens skratt.

Därmed välkomnar jag er till en ny dag med mera skvaller från Melodifestivalen.

Låtar på rad...

Först ut var Poodles & E-Type med "Line of fire" som var lugnare än vad jag hade förväntat mig i samband med den kombinationen. När namnet E-Type är med brukar i alla fall jag räkna med lite mer ös. Nu har vi ju i och för sig inte sett hur framträdandet blir än och då kan det ändras med lite bomber här och fyrverkerier där.

Gruppen Face-84 med "Alla gamla x" fick mig av någon anledning att tänka lite på 80-talet. Dessutom på något som troligtvis kan gå hem hos barnen. Glatt och trallvänligt och med en kul text i refrängen.

Velvet sjunger en poppig "Déjà vu" med en tonartshöjning i slutet. Fast den där avslutningen på låten kunde kanske varit bättre...

När Brandur sjunger "Lullaby" är det visserligen en vacker text men jag tycker ändå att det är lite för mycket zzzzzz i den. Såväl vers som refräng är lugn och jag tycker inte det händer så mycket i låten.

Första lyssningen

Så har jag kommit fram till Göteborg, träffat några vänner och bekanta. Och framför allt - hört låtarna för första gången, under uppspelning! Det var verkligen intressant att höra. En del överraskningar, aha-känslor samt några... tja... jag återkommer om låtarna lite senare ikväll eftersom batteriet håller på att dö här men kan säga så mycket att det utbröt skratt bland oss i pressen vid ett tillfälle.

Göteborg närmare än aldrig förr

Ibland funderar man på om någon snor en del av dygnet för en. Imorgon går tåget till Göteborg så idag har det handlat mycket om att packa och planera, men även att städa musburar så de är nöjda och glada. Sen blir det en natt hos en kompis innan allt drar igång. Ska bli så spännande! Inte bara de närmaste dagarna utan även att se om tåget kommer i tid eller ej... Hur det går med det får vi se imorgon.

MF 2008!

Nytt år och ny Melodifestival som snart drar igång. Det känns inte alltför länge sedan som The Ark gick och vann. På lördag avgörs första semin i Göteborg och därefter flyttar turnén till Västerås, Linköping, Karlskrona och Kiruna. Finalen är förstås i Globen som tidigare år. Häng med på årets blogg så ska jag berätta lite av varje från årets Melodifestival!

Det blir inte bara rapporter från direktsändningarna utan litegrann från fester och repetitioner också.