Först måste ju bara nämnas lite om själva finalen!

För det var en makalös stämning inne i Globen i lördags kväll! Innan sändning fick vi alla stå upp, hålla handen på hjärtat och säga efter Mr. Henke von Zweibergk att vi lovade sjunga med, klappa händer, dansa och gud vet vad...

De flesta verkar ha menat det också med tanke på draget och allt stöd som artisterna fick. Särskilt stort var draget under The Ark och Måns. Marie Lindberg fick en del taktfasta handklapp under sitt framträdande. Där vi stod svajade golvet så mycket ibland att tanken på att golvet kanske skulle ge vika och låta oss komma ännu närmare artisterna inte var alltför långt borta. Vi i Melodifestivalklubben satt samlade på läktaren precis bakom green room, vilket resulterade i att det var lättare att se vad atisterna sysslade med i green room än vad som hände på scenen. Sonja till exempel använde sin lysande kula med startnummer 2 på som ljus och höll upp den i luften under ett av de lugnare bidragen medan hon gungade med.

Dock var det otroligt dumt att sätta upp skärmen som de gjorde i slutet eftersom vi då inte såg ett jota av varesig Luuk eller de som angav jurygruppernas röster. Där önskas bättring till nästa gång. Tur det fanns bildskärmar på sidorna. Dessutom önskar jag att jag hade sett scenen framifrån under Sarahs bidrag eftersom det är så underbart vackert när scenen exploderar i ljus under tonartshöjningen i slutet och kören gör gospelklappar. Som glada segrare stod sedan The Ark, och det var de verkligen värda. Lycka till nu i Helsingfors!

Och om mindre än ett år blir det ett nytt spektakel med nya artister, men först tänker jag sitta framför TV:n och heja fram The Ark i Eurovision Song Contest.

Så var det över för denna gång. Nästan...

Åtminstone vad gäller melodifestivalen. Eurovision Song Contest är dock inte avgjord än och det är också stort.

Stort var det att vara på plats under helgens Melodifestival. I lördags var det en ganska lugn dag fram tills eftermiddagen då jag åkte till Globen shopping och träffade två vänner från vår lokala radiokanal, som presenterade mig för Annika i rednex. Så lätt var det att få en pratstund med Annika...

En kort stund därefter sprang jag på Sarahs körsångerska Britta och vi hejade innan en kort shoppingtur. Själv var hon på väg åt andra hållet - till sminket.

Klockan 18 var vi ett litet gäng som hade hunnit träffats lagom till insläppet. Väl inne i arenan fick jag tillfälle att ge Carola blommor, och även om det inte fanns möjlighet för henne personligen att ta emot de så vet jag att hennes sändebud tog väl hand om de den korta vägen från foajén till backstage. Dock hittade sändebudet betydligt bättre bakom scenen så det är tur att åtminstone en av oss hade lokalsinne, annars vet jag inte hur lång tid det tagit att hitta varandra... Som tack för de hade Carola skrivit en underbar hälsning på ett idolkort. Tack själv Carola! :)

När blommorna var överlämnade var kvälllens uppdrag över och det gick att ta minga lite med vänner i lugn och ro fram till direktsändningen.

The Ark seglade upp på första plats

Som jag misstänkte så skulle The Ark vara med högt u pp i striden om segern, och igår fick vi se, till viss del i alla fall då vi hade bättre översikt över green room än över scenen, när The Ark tog hem alltihopa. Jag tycker att det nog ändå var rätt låt som vann och hoppas nu att övriga Europa kommer att charmas av Salo med band i maj. 2000 var lettiska Brainstorm med i ESC och charmade många med sin glädje och sina rörelser, kanske The Ark är 2007 års Brainstorm?

Vilken dag!

Det har hänt ganska mycket idag, så mycket att det är omöjligt att tala om allt. Jag har i alla fall träffat en hel del bekanta, stött på en Magnus Uggla-kopia som jag bara var tvungen att ta kort på och haft underbart festligt med övriga klubbmedlemmar samlade på samma ställe i arenan (precis bakom green room) under sändningen. Det senare var Sonja väldigt glad över då hon ganska ofta vände sig om mot sitt "stora stöd" precis bakom sig. Eftersom det är sent och jag inte riktigt vet vart jag ska börja så kommer det mer imorgon, efter en natts sömn och en funderare på allt som dagens äventyr har gett.

En sak kan jag dock säga: Heja The Ark! Inte för att låten tillhör en av favoriterna, men chansen att de tar hem en bra plats i Helsingfors är nog ganska stor. Kanske blir det en topp 3 för Sverige? Man kan alltid hoppas i alla fall, och jag har inte hört alla andra länders låtar ännu...

Hur går det då?

De flesta pratar om The Ark, Måns och Andreas Johnson. Enligt en kompis som tydligen var mer morgonpigga än jag och redan var fullt påklädd klockan 9, hon berättade att Måns fått mest respons från publiken på gårdagens genrep. The Ark tippas också ha en stor chans till segern. Andreas Johnsom har jag inte hört lika mycket om, men han lyckades skapa trafikstockning på Globen shipping igår enligt konferencieren där på scenen.

Så:
Det känns som att resultatet i topp-5 kommer se ut så här ungefär:
1. Måns
- har en publik som är van att telefonrösta. Frågan är om de tillåts av sina föräldrar att rösta. Annars har Måns en bra låt som nog kan sätta fart på en hel del.
2. The Ark
- Ola Salo kan som sagt få de flesta att smälta och utan misstag kan han vara riktigt farlig i kampen om segern.
3. Sarah Dawn Finer
- En mäktig ballad, troligtvis startfältets starkaste. Sarah gör den otroligt bra, och hon kan säkert få en hel del röster.
4. Andreas Johnson
- Hans låt är väldigt skön och medryckande, och börjar han i publiken precis som han gjorde i Gävle så tycker jag att framträdandet blir snyggast.
5 Sanna Nielsen
- Svårt att sia här, men jag tror att Sanna tar Sebastian och Sonja.

Får jag bestämma så står det dock mellan Andreas Johnson, Sarah Dawn Finer och Måns. Kan faktiskt inte se någon låt i år som är denabsoluta absolutlåten men dessa tre ligger i toppen.

Sol och vår

Åtminstonde kändes det som vår imorse runt 09 när mobilen pep till och solen lyste in genom fönstret. Ståendes i solens väg kändes det till och med riktigt varmt.

Tidigt igår kväll satt jag vid datorerna här när en fransman kom och bytte några ord. Han frågade varför jag är här och kort därefter fick han se vår klubbs hemsida. Denne fransman behövde bara två sekunder för att läsa på loggan och uttala klubbnamnet näst intill klockrent. Snyggt, gjort!

Senare på kvällen var vi ut ett gäng på "Connection" och hade roligt, men de spelade definitivt inte så mycket Melodifestivalsmusik, även om jag hörde några i alla fall, såsom Sanna Nielsen och After dark från i år. Gick därifrån närmare 02 och smög mig sedan in på rummet för att inte väcka någon.

Nu ska det bli frukost och sen en tur på stan. Eventuellt ett genrep på förmiddagen. Sedan är det bara finalen kvar, och hur det går vet vi om mindre än 12 timmar.

Sveriges mest kända skinnbyxor...

Ja, de hänger enligt Bäcklund själv i hans garderob. Bäcklund var sist ut på Globen shoppings scen och lyckades få tillbaka en del av den publiken som flytt fältet när shebang klev upp. Det om byxorna stämmer väl till viss mån, men de som inte hänger med i Melodifestivalen lär inte fatta att han menade sina omtalade skinnbyxor i röd nyans.


Kommer du ihåg mig, Andreas?

Ja, efter att ha blivit installerad blev det en tur på stan och till Globen shopping där det alltid händer saker under Stockholms festivalvecka. Det var diverse artister där som sjöng en eller ett par låtar för att sedan signera. Min ankomst till Globen shopping skedde cirka 15 minuter innan en viss Andreas Johnson skulle upp på scenen. Före det så skulle det klargöras vilka av fem killar på scenen som fick bli medlemmar i ett nytt pojkband. Inte så kul att se på kanske...

När Andreas Johnson kom upp blev det fullsmockat framför den lilla scenen, bland annat tre vänner som sedan tidigare intagit en bra plats längst framme vid avspärrningen. Givetvis var "A little bit of love" en låt som han körde, och på skivsigneringen framkom det att han verkar ha ett bra bildminne när jag konstaterade att vi ses igen.
- Det gör vi ja! Två veckor sedan i Gävle. sa han med ett leende.
Dock var han dålig på namn och kom inte ihåg det, men man kan inte kräva allt... ;}

"Worrying" för plagiat?

Så var man  här i Stockholm, snart inne på rummet i vandrarhemmet. Under första vändan vid datorerna för att kolla mailen kom en bekant från melodifestivalklubben och hälsade. Vi diskuterade lite om låtarna och fortsatte uppe vid receptionen  med de två som stod där, sedan de frågat oss hur vi tror det går. Min vän från klubben tror tydligen fortfarande att The Ark tar det. Gör de det? Mycket möjligt, men isf tror jag att det ligger mycket i namnet även om Ola Salo kan få de flesta att smälta... Han lär hur som helst bli farlig i kampen om segern.

Stressiga tider...

Nu är det snart midnatt. Tåget mot Stockholm går imorgon bitti. Hela dagen har varit fullsmockad, först arbete fram till 16.00 och sen till stan för att köpa musmat och mat till tågresan. Därefter har det packats, ätits, planerats och fixats med allt möjligt som måste göras innan morgondagen. Först nu ungefär har det gått att varva ner, och det görs till tonerna av vår underbara sångfågel Carola. carola som ju ska dela ut just "Sångfågeln" till årets vinnare.

Tidigare i veckan var Sanna Nielsen med sin "Vågar du, vågar jag" favorit, men efter att ha hört den på radion för någon dag sedan är jag rädd att den kan försvinna i mängden i Helsingfors. Så hon har halkat ner på min favoritlista. Nu ligger Andreas Johnson, Sarah Dawn Finer och Måns i topp, är väl de som jag tror kan sticka ut i Helsingfors. Ska dock klura lite mer på låtarna och se om tipset går hem lika exemplariskt som under andra chansen då det blev alla rätt i gissningarna. Se där, en sak till man kan roa sig med på tåget...

Vilket påminner mig om att jag måste lägga ner ett anteckningblock i packningen. Checka in bloggen under andra halvan av morgondagen för att läsa lite mer om låtarna.


Melodifestivalen 2000 i väntan på årets final

Trots att klockan var över 05 imorse när jag lade mig så stod väckarklockan på ringning ganska tidigt. Det var även ett fasligt ringande på telefonen, och det ganska mycket. Ett samtal handlade om jag ville jobba imorgon (läs: idag). Visst, det gör jag gärna. Ett annat var en kompis som ringde och undrade om jag kunde hjälpa till och höra om plats på ett vandrarhem i Stockholm under helgen. Hon ska också till Melodifestivalen. Men det är en fördel att lämna rätt telefonnummer så man inte kommer till någon helt annan... Ett litet tips till dig bara, du som känner dig träffad. Jag vet att du läser... ;-)

Tillbringade resten av dagen med att göra lite nytta och försöka fixa lite till slutet av veckan. Dessutom blev det en titt på Melodifestivalen årgång 2000. Det årets så kallade pausnummer, som bestod av ett genialt medley som för övrigt försatte merparten av de tävlande låtarna nånstans långt bak i minnet, tror jag ingen komma kunna överglänsa på ett väldigt bra tag. Årets berättelse om Judys väg till framgång står sig slätt i jämförelse.

Nu är det natti, men utan nattmaror.


Tack för att du finns, Sonja

Även Sonja tog sig vidare till Globen, på precis det vis som jag förutspått. Man ska aldrig räkna bort starka ballader, och hennes låt gör sig bra på scenen. Dock kom jag vid ett tillfälle att tänka på Celine Dion som stod framme i fören på Titanic och sjöng, i vinden.
Det första Sonja gjorde när hon lycklig gick upp på scenen var att krama om en lika lycklig Sanna. Det gav minnen från förra veckan då Andreas Johnson helt spontant, innan han lämnade presskonferensen, tackade mig och kompisen som råkade stå bredvid för sedan att utan förvarning dela ut en kram per arm.

Det här upplägget var trots allt inte så dumt ändå, även om det finns risker för orättvisa möten mellan låtarna. Däremot kan de dra ner lite på Kristians mellansnack ibland, och särskilt frågande är jag till varför han kontaktade Bingo royale-studion. De hade väl inget där att göra egentligen??

Nu är det 7 dagar kvar till finalen, återstår att se om tippningen där faller in lika bra som idag.


Sannas dröm blev sann

"Alla drömmar får sin andra chans när vi möts i gryningen" sjöng Sanna i sin låt. Och i mötet med först Jimmy Jansson och sedan Jessica Andersson så gick hon segrande ur striden. Det tycker jag är helt rätt, även om det var lite svettigt där i slutet.  Jessica glittrade skönt i rutan och jag gillar även hennes scenframträdande så hon kändes lite som ett hot.

Kul att se Sanna så överlycklig dessutom! Tur att hon hade någon att hålla i sig i medan hon stampade av lycka. ;)

 

Arena i ljus, i teorin...

Ballonger vajade sakta fram och tillbaka i luften under Sonjas framträdande. Kanske borde SVT ha satsat på att dela ut låtsasljus också till var och en i publiken?

Nervernas tid...

Såhär 1,5 timme innan direktsändningen börjar de nerverna, såväl de gamla som de man inte visste att man hade, göra sig påminda. Det är dags att tänka på hur kvällen ska se ut och vad som måste plockas fram; en kudde, papper och penna, något gott tilltugg till och den stora frågan om det ska ses här hemma eller hos mamma. Det där sista tar jag itu med senare. Först är det lax som gäller till middag, och den blev precis klar.

Räkna inte bort balladerna i år!

Heat Uno & Irma - Sonja:
Unos och Irmas låt är såå skön! Avslutade med den tre gånger på raken klockan 3.30 en natt innan jag gick till sängs. Låter det avigt? SÅ var det i alla fall. I Helsingfors tror jag däremot inte att den kommer stå sig så bra. Sonja å sin sida börjar segt men har en väldigt fin refräng i en låt som ger Shirley Clamp-deja vu. Kan fläkten hjälpa henne?

Heat Nanne - Magnus Uggla:
Här möter de stora veteranerna varandra, och det här är kanske den svåraste delen att veta åt vilket håll det drar. Nanne är väldigt populär men har å andra sidan ingen stark låt alls i år. Dessutom upprepar hon "aha" ofta i låten, vilket känns som utfyllnad i en annars svag låt. Nanne har definitivt haft bättre låtar. Magnus Uggla har en betydligt starkare låt och en väldigt fräck koreografi. Är det körens mest spektakulära framträdande någonsin i MF? Marschsteg, dra undan kappan synkroniserat, visa benen, göra honnör och kasta av sig kapporna samt låta Uggla springa slalom mellan de, det är hur som helst väldigt magnifikt. Att de aldrig krockade under repetitionerna i Gävle? Med tanke på låtarnas kvalitet borde Magnus Uggla slå Nanne.

I slutändan så tror jag det kommer stå mellan Sonja och Uggla till Globen, och i så fall får vi väl hoppas att Sonja tar den sista finalbiljetten så att vi slipper reta upp halva Polen i Eurovision Song Contest sedan, även om Ugglas låt är mer fartfylld och läcker.


Sanna vågar sig ända till Globen?

Heat Elin Lanto - Jessica Andersson:

Elin Lantos "Money" är okej, men lite tjatig. Hon ska tydligen ha gjort ett säkert intryck på scenen tidigare i veckan så chansen att hon tar sig vidare finns kvar. Jessica lär väl ha sin gigantiska discokula bakom sig även denna gång och texten är tuff, dock kanske inte så stark låt även om jag lättare fångas av den än av Elins låt.

Heat Jimmy Jansson - Sanna Nielsen:

Jimmy pratar sig igenom verserna och upprepar "Amanda" i refrängen, hela tiden. Enligt en för mig bekant radioprogramledare så liknas han vid en duracell-kanin. Sanna har en väldigt bra låt som jag älskar. Det är bra fart i låten och refrängen är stark.

Mitt tips är att Sanna Nielsen med sin "Vågar du, vågar jag" tar hem första finalbiljetten till Globen och förpassar Jessica (som segrar över Elin Lanto) till det heatets andra placering. Dessutom har Sanna tuffa kläder och känns mer mogen är tidigare. I slutet av låten är det lite "Fame 2003"-känsla med korta men tydliga avbrott. Nästan så jag ser framför mig Jessica Andersson och Magnus Bäcklund som möter varandra medan bilderna klipps ihop snyggt av SVT.



Sanna i G?vle


Nytt upplägg och nytt startfält i Nyköping


Snart har fredagen övergått i lördag och det är inte långt kvar tills andra chansen avgörs i Nyköping. Det nya upplägget i andra chansen har fått en hel del uppmärksamhet, och jag förstår varför. Min tippning om morgondagen är att det kommer skrivas en hel del om hur orättvist det var, att alla låtar borde fått möta alla låtar med mera. Visserligen försöker SVT förnya lite för att hålla intresset för melodifestivalen uppe, men jag tycker att det är ett smått korkat upplägg med "heat" mellan två låtar åt gången. Återstår att se hur bra det är egentligen.

 

Det som är mest intressant är ändå att spekulera i hur låtarna kommer placera sig. Det finns en hel del tankar som snurrar runt men det kommer snart ett försök att sia om morgondagen.


Live forever

Det sjöng Magnus carlsson i hopp om att  ta sig ända fram till finalen i Globen, utan att lyckas. Leva för evigt är definitivt inte något som en dator gör. Den som används till att skriva detta just nu har trilskats hela kvällen sedan jag kom hem från några timmars inhoppshjälp på Cityradion 102,7. Datorn riskerar snart att hjärntvättas med ett enkelt kommando, och ordet "Format" ingår i det...

Dock resulterade det i en kul upptäckt. Jag snubblade över en bild på nätet, med Magnus Uggla som håller upp Melodifestivalklubbens egenupptryckta T-shirt med texten "Jag är ett schlagerfreak" på framsidan. En T-shirt som tre av oss från klubben gav honom under lördagens presskonferens, då han gått vidare till andra chansen. Dock tog det bara 4 sekunder (om ens det) efter det att han fått T-shirten och poserade med den framför sig innan det var fler än en kamera som ville föreviga händelsen med en bild. Journalister har tydligen också öron. ;)

http://www.starlounge.com/article.cfm?articleID=2978&picture=3

Vill ni veta vad det står på baksidan? Jo, "Det är du också... Erkänn!!!" följt av vår hemsidesadress. Adressen kan ni för övrigt hitta till höger här på sidan.