Att spelas eller ej före tävlan

Låtarna i Melodifestivalen får inte på något sätt spelas innan finalen är klar, med undantag för de som löpande åker ut. I Eurovision Song Contest finns inte den regeln. Till vår radiostation har Lettlands pirater anlänt på singel men ingen av de andra utländska bidragen har hittat dit varesig via land eller hav. Piraterna skulle kunna få fördel av att bli populära redan innan semifinalerna är avklarade.

PR-turneér där artisterna far runt i Europa och visar upp sig har jag ingenting emot, men att släppa bidraget till radiostationer för spelning redan innan tävlingen går av stapeln känns inte rätt. Det ska vara lika för alla; antingen ska alla eller ingen släppas för kommersiell lyssning i förtid. Jag håller på det sistnämnda. Hur kul skulle det vara att sitta framför TV:n och rösta när låtarna redan har spelats sönder på radiostationer? Det ska kännas nytt och förväntansfullt när man bänkar sig framför TV:n eller i arenan för att under några timmar se en magisk show och få fjärilar i magen av spänning och nyfikenhet. Sådana känslor kommer inte om låtarna redan är sönderspelade eller "gamla". 

Visst, människor tittar på filmsnuttar och videor via internet, men de har själva valt att lyssna på låten och letat upp den. Jag har själv lyssnat lite på SVT:s sajt. Jämför det med en radiolyssnare som tvingas lyssna såvitt denne inte byter kanal eller stänger av. Ibland kanske lyssnaren inte ens vet om att det är ett lands tävlingsbidrag som just hörs förrän samma låt dyker upp på den där semin några veckor senare...
Nej, sätt som regel för även de internationella låtarna att de får spelas först efteråt, med undantag för sitt eget lands bidrag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback