Varför sänds Melodifestivalen den här tiden på året?

Det var vad som frågades i en kommentar tidigare. Här kommer dagens historielektion.

På våren 1954 så började Västeuropas TV-chefer planera en gemensam TV-tävling. Syftet med den var att manifestera televisionen som medium men även TV-nätet Eurovisionen, ett programsamarbete mellan de europeiska TV-kanaler som var medlem i EBU. Tack och lov så valde de en ren musiktävling framför en varietétävling. Jag tvivlar på att den där varietétävlingen hade varit lika framgångsrik.

Den 24 maj 1956 sändes "Den Europeiska sångens stora pris" som det hette då, från Lugano i Schweiz. 7 länder deltog med två bidrag var och tävlingen blev så populär att man valde att sända en ny påföljande år, med några regeländringar. 1958 när tävlingen fyllde två år så hoppade Sverige på tåget och där är vi fortfarande kvar. Dock var det inte förrän 1959 som vi hade öppen uttagning via TV eller radio. Den sändes från Cirkus den 29 januari.

Melodifestivalen (som fick sitt nuvarande namn 1967) är alltså lillasyster till Eurovision Song Contest som sänts runt mars - maj sedan starten. Numera är det mer regel än undantag att den hålls i maj. Melodifestivalen som är våran uttagning (det rekommenderas att varje land har en uttagning) har alltid hållits någon/några månader innan storebror men alltid samma år. Jag tror att genom att undvika jul och nyår som avbrott känns de mer sammanhängande. Men kanske en fråga att ta upp med SVT så kan de ge sin syn. Vill ni läsa mer om ESC och MF så kan ni låna boken "Melodifestivalen genom tiderna" på biblioteket. Bibeln för MF-freaks! 

  

Kommentarer
Postat av: Erica

Ingenting kan ersätta Bibeln! ;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback